Af Lars Dinesen - 03/08-14 08:11; Opdateret: 03/08-14 08:27

Undersøgelse: Offentligt ansatte mangler sladrereglerUndersøgelse: Offentligt ansatte mangler sladreregler

Socialpædagoger er i tvivl om, hvad de kan kritisere deres arbejdsplads for, uden at det får konsekvenser.

storybild

(Billede: Polfoto/AP/LAURENCE MOUTON)

Tre ud af fire offentligt ansatte socialpædagoger har et job, hvor der er uklare regler om, hvad de må fortælle om deres arbejdsplads, og nogle holder sig derfor helt fra at sige noget kritisk om jobbet, skriver Avisen.dk

Det viser en undersøgelse blandt 1391 socialpædagoger i den offentlige sektor, som Socialpædagogernes Landsforbund har gennemført.

15 procent af socialpædagogerne har adgang til en såkaldt whistleblower-ordning, hvor de anonymt kan fortælle om kritisable forhold, men der er behov for klare regler, hvis tvivlen skal til livs.

- Mange vil synes, at det er ubehageligt at bruge en anonym hotline. Derfor er det vigtigt, at den enkelte socialpædagog har faste rammer for, hvad han eller hun kan sige. Lige nu har vi for få retningslinjer, siger Marie Sonne, der er næstformand i Socialpædagogernes Landsforening, til Avisen.dk.

Også blandt landets socialrådgivere er usikkerheden stor, fortæller næstformand Niels Christian Barkholt fra Dansk Socialrådgiverforening.

- Selvcensur er desværre blevet en del af en socialrådgivernes dna, siger han til Avisen.dk.

Snowden:
Snowden:"Big things are happening in Denmark"

Undersøgelsen fra socialpædagogernes forbund viser yderligere, at tre ud af 10 har været vidne til kritisable forhold, som offentligheden burde have kendskab til. Samt at fire ud af 10 har haft lyst til at ytre sig offentligt, men i en eller flere situationer har undladt at gøre det.

Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat
Whistleblower afslører ulovlige forhold i Skat

Kommunernes Landsforening mener ikke, at socialpædagogernes undersøgelse er retvisende. Ifølge chefjurist Karsten Thystrup har hovedparten af landets kommuner vejledninger om ytringsfrihed.

Bankkunders oplysninger stjålet og solgt
Bankkunders oplysninger stjålet og solgt

- Det handler om god ledelse. Vi kan blive bedre til at skabe trygge rammer for ytringsfrihed, men der er allerede ret vide rammer for, hvad offentligt ansatte i kommuner, regioner og staten må udtale sig om, siger han til Avisen.dk.

Vildt tilbud: Stop flere afsløringer og du er fri
Vildt tilbud: Stop flere afsløringer og du er fri

/ritzau/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Hidtil bedste afsnit af 'Liberty':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx