Af Ritzau - 21/10-16 00:11

Retsordførere vil have politiafhøringer optaget på båndRetsordførere vil have politiafhøringer optaget på bånd

En TV2-dokumentar om en voldtægtssag har skabt et ønske om optagelser fra politiets indledende afhøringer.

storybild

Flere retsordfører vil have politiet til at optage deres indledende afhøringer i alvorlige sager. (Billede: Scanpix/Ólafur Steinar Gestsson)

TV2 har torsdag aften sendt dokumentaren "Er Lars Skyldig?" om en voldtægtssag fra Nordjylland. Sagen har taget en drejning, efter at sagens offer har trukket sine anklager tilbage.

De forskellige anklage- og retsinstanser ønsker dog ikke lade sagen gå om. Det har udløst en tvist om troværdigheden af kvindens nye forklaring sammenlignet med hendes oprindelige forklaring.

Der findes ingen optagelser af hendes oprindelige forklaring. Den er kun gengivet i en rapport fra de betjente, der foretog den.

Derfor rejser en række retsordførere på Christiansborg ifølge TV2 et ønske om, at politiets indledende afhøringer af ofre og sigtede i alvorlige sager såsom voldtægtssager skal optages på bånd.

En af retsordførerne af Socialdemokratiets Trine Bramsen.

- Når vi nu har teknologiske løsninger, som både kan skåne ofre og styrke retssikkerheden for gerningsmænd, så har jeg svært ved at se, hvorfor vi ikke skal tage det i brug, siger hun til TV2.

Både i Norge og Sverige anvendes lydoptagelser i forbindelse med afhøringer. Det er en af årsagerne til, at også Dansk Folkepartis Peter Kofod Poulsen synes, at reglerne i Danmark bør ændres.

- Jeg synes ikke, at det er tilfredsstillende, at det lader til, at man står i stampe på det her område. Derfor retter vi også henvendelse til justitsministeren, siger han til TV2.

Ifølge juraprofessor Eva Smith kan lydoptagelser i flere tilfælde udrydde tvivl i sager, hvor det er påstand mod påstand. Det siger hun til TV2.

Forsvarsadvokaten fra voldtægtssagen i TV2s dokumentar, Jan Schneider, håber også, at der indføres optagelse af afhøringer.

Det vil ifølge ham give et mere retvisende billede af ofres, sigtedes eller vidners forklaringer til politiet.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx