Af - 16/05-15 21:05; Opdateret: 16/05-15 21:56

Zenia Stampe langer ud efter danskerne: I er for sølleZenia Stampe langer ud efter danskerne: I er for sølle

Skal afrikanske bådflygtninge sendes retur til Afrika? Ja, mener et flertal af danskerne, og det vækker harme hos De Radikales Zenia Stampe.

storybild

Zenia Stampe revser de danskere, der mener, at man bør sende bådflygtningene tilbage til Afrika. (Billede: AP/Polfoto/arkivfoto/mx-collage)

Det radikale folketingsmedlem Zenia Stampe langer i en ny Facebook-opdatering kraftigt ud efter danskerne, som hun beskriver som sølle.

Årsagen til opråbet er analyseinstituttet Wilkes meningsmåling for Jyllands-Posten. Den viser, at godt 60 procent af de adspurgte vil sende bådflygtningene retur til den afrikanske side af Middelhavet.

Målingen kommer i kølvandet på historier om bådflygtninge, der drukner undervejs på den farefulde rejse, da de sejler i overfyldte og faldefærdige både.

- Til det er der bare at sige: Et flertal af danskerne lider åbenbart af bekvemmelighedsegoisme, skriver Zenia Stampe og fortsætter:

- Danmark! Jeg gider ikke tale dig efter munden længere. Det her er bare for sølle.

En ny måling viser, at et flertal af danskerne vil sende bådflygtninge retur på Middelhavet og anbringe dem i lejre uden...

Posted by Zenia Stampe on Saturday, May 16, 2015

5800 er reddet i Middelhavet i weekenden
5800 er reddet i Middelhavet i weekenden

Metroxpress har talt med Zenia Stampe, og her holder politikeren fast i sin kontante udmelding.

- Jeg synes, det er for sølle en holdning, når man er så ressourcestærkt et land som Danmark, at man ikke ønsker at være med til at tage ansvar for mennesker, som i yderste konsekvens kan risikere at drukne, forklarer hun.

Hvorfor vælger du at råbe danskerne op på denne måde?
- Fordi jeg er ked af, at et flertal af danskerne er parat til at tørre ansvaret af på lande, som har langt færre ressourcer, end vi har, og som ikke har et større ansvar for at løse det her problem, end vi har. Det er ikke det samme som, at vi skal tage imod flere asylansøgere, men de få der ender i Europa, skal vi i fællesskab tage ansvar for.

Hvad er din løsning?
- Vi skal være bedre til at fordele flygtningene solidarisk mellem EU-landene. Der er EU-lande, som i dag fralægger sig ansvaret ved at tage imod meget få asylansøgere. En mere solidarisk fordeling ville gøre, at omkostningerne ved at tage imod flygtninge vil blive mere retfærdigt fordelt. Det er grotesk, at folk er modstandere af det, siger Zenia Stampe, der fortsætter:

- Hvis man sender dem retur, så udsætter man folk for risikoen for at drukne én gang til. Det er også en grund til, at jeg synes, det er en sølle holdning. Det er jo nærmest morbidt.

Kritikerne vil sige, at afrikanske flygtninge ikke er vores problem. Hvad er dit svar til det?
- Nu har vi - og heldigvis også mange andre lande rundt omkring i verden - valgt at tage hånd om dem, der flygter og risikerer enten at blive tortureret og slået ihjel i deres hjemland. Det er et moralsk ansvar, vi har, og som vi indtil videre har levet op til. Nu er et flertal af danskerne åbenbart villige til at give køb på det, og det synes jeg er rigtig ærgerligt. Hvem er så ansvarlig for de mennesker? Landene, de flygter fra, hjælper dem jo åbenbart ikke.

Hvad mener du?

Massegrav med bådflygtninge afdækket i Thailand
Massegrav med bådflygtninge afdækket i Thailand

Siger dette billede bare ALT om bådflygtninge-tragedien?
Siger dette billede bare ALT om bådflygtninge-tragedien?

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dårlig stemning i X Factor-studiet:...
bt.dk
Her er Danmarks dyreste lejebolig
bt.dk
'X Factor'-favorit mistede sin far:...
bt.dk
Din soveposition bestemmer din hovedpude
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx