Af - 07/03-17 15:22

Eksperter: Sådan starter 3. verdenskrigEksperter: Sådan starter 3. verdenskrig

Hver anden dansker er bekymret for, at verden er på vej mod en ny verdenskrig. Her er eksperternes dom.

storybild

De mange konflikter i verden får danskerne til at frygte, at en 3. verdenskrig er på vej. (Billede: Scanpix)

Hvis det ikke er dig, er det din sidemand.

En ny undersøgelse foretaget af YouGov for MX viser, at flere end hver anden dansker - 56 procent - bekymrer sig over, at verden er på vej i en retning, som kan munde ud i en tredje verdenskrig.

Kun 22 procent af danskerne er enten ‘helt’ eller ‘delvis’ uenige i dette skrækscenarie, imens de resterende 22 procent ikke ved, om de hverken er enige eller uenige.
Ifølge psykolog Talli Ungar Felding er danskernes svar helt naturligt:

- Der er da nogle helt klare og farlige tendenser i tiden, som er med til at skabe en frygt i befolkningen. Tag bare situationen med Donald Trump. At have en mand som ham siddende i verdens mest magtfulde position giver da reel grund til bekymring, siger hun.

Ifølge Andreas Bøje Forsby, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier, er der dog ikke det store at frygte:

- Man kan godt forestille sig bilaterale konflikter af væbnet karakter, men vi nærmer os ikke en situation, hvor der er risiko for en tredje verdenskrig. En verdenskrig må i sagens natur udspille sig mellem stormagterne, og så længe der er atomvåben involveret på begge sider af konfliktlinjerne, er der simpelthen ingen, der vil tillade, at en krisesituation eskalerer fuldstændigt ud af kontrol, siger han.

Andreas Bøje Forsby understreger, at selv om verdensledere som Nordkoreas Kim Jong-un, Ruslands Vladimir Putin og den amerikanske præsident, Donald Trump, godt kan lide at fremstå macho og måske udefra kunne ligne typer, der ville være i stand kaste deres land ud i en atomkrig, ville det aldrig komme så vidt.

Eksperterne: Her er risikoen størst.

Japan vs. Kina

- Risikoen for væbnet konflikt i Asien er nok allerstørst mellem Japan og Kina. De to lande forsøger konstant - populært sagt - at afpisse deres territorialkrav i Det Østkinesiske Hav med brug af især kystbevogtningsfartøjer. Men ganske symptomatisk viger begge parter tilbage fra at gribe til væbnet magtanvendelse.

Andreas Bøje Forsby, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

USA vs. Nordkorea

- Sammenlignet med Japan og Kina er der måske større risiko for, at konflikten mellem USA og Nordkorea kan eskalere til væbnet konflikt, især fordi det notorisk sabelraslende nordkoreanske regime ofte opfører sig, som om det er presset ud i en eksistentiel overlevelseskamp. Men en sådan konflikt ville ikke have potentialet til at udløse en verdenskrig, medmindre kineserne tog Nordkoreas parti, og hvis det vitterligt kom til væbnet konflikt – hvilket jeg tvivler på – ville kineserne næppe turde involvere sig. Dertil er USA’s militære dominans alt for massiv.

Andreas Bøje Forsby, forsker i international sikkerhed ved Dansk Institut for Internationale Studier.

IS vs. Den vestlige verden

- Risikoen for en tredje verdenskrig ligger i forholdet mellem supermagterne - ikke i de islamiske terrornetværk. En styrkelse af dem vil kun betyde mere ustabilitet i landene i Mellemøsten og i den vestlige verden. Skulle de kunne ramme med større styrke, ligger den reelle risiko og frygt i, at de udvikler eller får fingre i atom- eller andre typer af masseødelæggelsesvåben.

Henrik Ø. Breitenbauch, leder af Center for Militære Studier ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet.

USA vs. Rusland

- Man kan altid forestille sig et scenarie om tredje verdenskrig med USA på den ene side og Rusland på den anden, men jeg tror simpelthen ikke på, at det er sandsynligt. For det første er styrkeforholdet mellem de to lande meget skævt. Godt nok har Rusland A-våben nok til at udslette hele jordkloden, men de ville aldrig militært eller rent økonomisk have kapacitet til at lægge sig ud med USA. Som jeg ser det, er den eneste risiko for en tredje verdenskrig, den skøre mands værk. Her underforstået Trump eller Putin, der pludselig farer op og reagerer tosset og irrationelt. Men det vil aldrig ske, for de vil være omringet af rådgivere og eksperter, der vil reagere på de røde klokker.

Mads Fuglede, USA-ekspert.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forandret for altid? Astronaut er...
bt.dk
Slut med NemID-kortet: Nu kommer der...
bt.dk
Engelske medier hylder vilde Eriksen:...
bt.dk
Tidligere S-minister afværger...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx