Af Ritzau - 31/10-16 22:50

Exit fra Schengen kan koste dansk politi vigtigt redskabExit fra Schengen kan koste dansk politi vigtigt redskab

Politiet risikerer at miste adgangen til stor database, hvis Danmark forlader det europæiske grænsesamarbejde.

storybild

Hvis Danmark træder ud af det europæiske grænsesamarbejde risikerer politiet at miste adgangen til en omfattende database. Arkivfoto. (Billede: Scanpix/Claus Fisker)

Hvis Danmark træder ud af det europæiske grænsesamarbejde Schengen, risikerer myndighederne at miste adgang til en omfattende grænsedatabase.

Det skriver Berlingske.

Databasen indeholder oplysninger om blandt andet efterlyste personer og køretøjer og personer, der er forbudt indrejse i EU.

Dansk politi og skatte- og udlændingemyndighederne bruger systemet flittigt. Sidste år benyttede de den 5,6 millioner gange. Det viser et notat, som Tænketanken Europa har lavet for Berlingske.

Den såkaldte SIS II-database er en del af Schengen-samarbejdet.

Skulle Danmark en dag droppe det europæiske grænsesamarbejde til fordel for en fast grænsekontrol, risikerer vi også at miste adgangen til databasen.

SIS II-databasen indeholder over 63 millioner indberetninger om personer, arrestordrer og stjålne effekter fra Schengen-landene.

Langt de fleste forespørgsler i systemet sker automatisk ved for eksempel skanning af pas i lufthavne.

- Vi har i dag adgang til en af de største politisamarbejdsdatabaser overhovedet. Den indeholder alt fra efterlyste personer til personer, man har nægtet indrejse i Schengen, og personer til udlevering.

- Derudover har vi adgang til at søge på efterlyste genstande som køretøjer, pas og dokumenter, siger politikommissær Christian Jakobsen, leder af international kommunikation i Nationalt Efterforskningscenter til Berlingske.

Dansk politi opnåede sidste år 966 hits på udenlandske indberetninger, viser notatet fra Tænketanken Europa. Det vil sige, at dansk politi har søgt på en person eller en genstand, der figurerer som efterlyst i systemet.

Omvendt opnåede man i udlandet 1086 hits på de danske indberetninger.

Med SIS II-databasen registreres i øvrigt folk, der rejser til Mellemøsten for at kæmpe i for eksempel Syrien. På den måde kan myndighederne altid se, hvornår de rejser ind og ud af EU.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx