Af - 26/09-13 06:00

Tænketank: Der skal mere til end tro på os selvTænketank: Der skal mere til end tro på os selv

Der skal mere end tro på egne evne til at løfte danske virksomheder og dermed beskæftigelsen, vurderer liberal tænketank.

storybild

Der skal mere end tro på egne evner til, hvis danske virksomheder skal klare sig i den globale konkurrence, mener tænketanke. (Billede: Polfoto / arkiv)

To af ud tre industrivirksomheder i Danmark forventer, at ordrebøgerne vil blive så fyldte, at de om fem år har flere ansatte end i dag. Det viser en dugfrisk rundspørge blandt 2000 virksomheder i DI's virksomhedspanel. Men der skal mere end tro på egne evner til at fylde ordrebøgerne. Det vurderer Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, som henleder opmærksomheden på, at Danmarks verdensrekord i skattetryk og tab i konkurrenceevne udgør alvorlige barriere for danske virksomheder i den globale konkurrence.

- Det er da glædeligt, at virksomhederne ser optimistisk på fremtiden. Men Danmark har i nullerne tabt 20-25 procent af vores industriarbejdspladser svarende til omkring 100.000. Hvis danske virksomheder skal kunne begå sig i den internationale konkurrence skal skatter og afgifter på vores virksomheder sættes ned, siger Mads Lundby Hansen og tilføjer, at der samtidig er brug for at sænke marginalskaten til 40 procent og nye skrappe reformer af dagpenge og kontanthjælp.

LÆS OGSÅ: Thorning til erhvervsledere: I skal tage flere i praktik

Venstre har med sit finanslovsforslag for 2014 taget det første af 10 nødvendige skridt, mener Lundby. Venstre vil nemlig sænke skatter og afgifter med fem milliarder kroner, mens Lundby vurderer, at der er behov for skattelettelser for i alt 50 milliarder kroner for at trimme den danske konkurrenceevne.

Sådan ser Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) ikke på det. AE-direktør Lars Andersen mener, at den dansk konkurrenceevne er i fin form med henvisning til, at Danmark i øjeblikket har et overskud på betalingsbalancen på 100 milliarder kroner.

- Så vores virksomheder sælger masser af varer i udlandet, men når beskæftigelsen ikke følger med op, skyldes det manglende hjemlig efterspørgsel og investeringer i virksomhederne. Danskerne har rekord mange penge stående på bankbogen. Det er i høj grad et spørgsmål om psykologi, før danskerne begynder at bruge flere penge.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forkrampethed, rutinemangel eller...
bt.dk
Politiet beder om hjælp: Har du set...
bt.dk
Netop frigivet: Helt nye...
bt.dk
Vulkanudbrud på ferieø: Flod af lava...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx