Af Silla Bakalus - 16/09-17 11:04; Opdateret: 16/09-17 15:22

Legetøj, modetøj og sko: Her er Danmarks rigeste milliardærer Legetøj, modetøj og sko: Her er Danmarks rigeste milliardærer

Millionerne ruller ind hos Danmarks rigeste familier og privatpersoner.

storybild

Tre af Danmarks rigeste familier. Til venstre Niels Thorborg, der ejer Leasy, i midten kronprinsesse Mary med Agnete Kirk Thinggaard, der sammen med sine to søskende og deres far ejer Lego, og til højre Niels Peter Louis-Hansen, der sammen med sin familie ejer Coloplast. (Billede: Mads Nissen / Henning Bagger / PR-foto)

Danskerne har rystet finanskrisen af sig, og det kan blandt andet mærkes hos Danmarks rigeste familier, der mærker millionerne rulle ind i takt med det øgede forbrug.

Dyne, bademåtter, legetøj, modetøj, sko, smykker og biler. Vil du være rigtig rig, så er det tilsyneladende ikke helt dumme brancher at kaste sig over.

Det viser årets liste over Danmarks rigeste familier, som Berlingske Business netop har lavet.

Hele seks ud af Danmarks 15 rigeste familier beskæftiger sig med detailhandel, og millionerne ruller tilsyneladende bare ind i en lind strøm.

Danmarks suverænt rigeste familie, familien Kirk Kristiansen, der ejer Lego, kan glæde sig over, at deres formue er blevet vurderet til at være steget med hele 10 milliarder kroner til 155 milliarder kroner, mens Danmarks andenrigeste mand, ejer af tøjimperiet Bestseller, kan notere sig for en mindre stigning. Formuen på 40.9 milliarder kroner sikrer ham dog listens andenplads.

Også dynekongen Lars Larsen samt den jyske grænsehandler Fleggaard har haft gode år, der har givet pæne stigninger i de i forvejen svulmende pengetanke.

Revisionsfirmaet Deloitte vurderer overfor BT, at de svulmende formuer blandt andet skyldes, at pengene atter er begyndt at sidde løsere i danskernes lommerne:

»Der er godt gang i den danske økonomi, forbrugerne har fået flere penge mellem hænderne, og de er blevet mere villige til at bruge pengene. Og det afspejler sig i nogle af de detaileksponerede virksomheder«, siger Nicolai Hesdorf, der er partner i Deloitte.

At flere succesfulde købmænd har succes med netop virksomheder, der sælger varer i den billige ende, som f.eks. Jysk-konceptet , Bestseller-tøjet eller Fleggaards grænsehandel er også helt i ånd med danskernes forbrugsmønster:

»Danskerne kan godt lide at spare nogle penge. Danmark er jo et discountland, så dem, der klarer sig godt, er dem, der er skarpe på priserne. Det ser man også i supermarkederne,« fortæller Hesdorf.

Fremgangen kan dog også ses hos den jyske skoproducent Ecco, der er kendt for de lidt dyrere kvalitetssko. Også her er formuen forøget, så den nu er på hele 16,5 milliarder kroner. Det har givet Kasprzak-familien en femteplads på årets liste over Danmarks rigeste.

Men det er ikke kun ejerfamilierne, der kan glæde sig over, at milliarderne ruller ind. Også den almindelige dansker kan få noget ud af det.

Det vurderer Berlingske Business erhvervskommentator, Claus Skovhus.

»For et lille land som Danmark er det vigtigt med globale helte. Lego er en global virksomhed, som alle børn i hele verden kender. Det betyder meget for vores selvforståelse, at vi på trods af vores lille størrelse, kan skabe globalt anerkendte virksomheder.«

Selv om Lego de seneste år er buldret så voldsomt frem, at familiens overhoved Kjeld Kirk Kristiansens og hans tre børn er blevet placeret som nummer 35 på det amerikanske magasin Forbes liste over Verdens rigeste, så forventes det ikke, at familiens pengetank bliver ved med at vokse i samme tempo.

»Lego-familiens formue vil ikke blive ved med at stige med den hast, vi har set de senere år. For nylig udsendte Lego et halvåregnskab med faldende omsætning, og vil den bølgedal, som har ramt salget af Lego, fortsætte og sætte sig i et lavere overskud, vil det få konsekvenser for familiens formue i denne opgørelse«, siger Claus Skovhus.

Kjeld Kirk Kristiansen og hans tre børn har en store passion for heste og godser. Familien ejer flere store godser samt to af Danmarks største hestestutterier. Kjeld Kirk Kristiansens yngste datter Agnete Kirk Thinggaard rider på det danske dressurlandshold, og repræsenterede sidste år Danmark ved OL.

Top-10: Danmarks rigeste

(navn, virksomhed, formue 2017 (formue 2016))

1. Familien Kirk Johansen, Lego: 155,4 mia. (145,7 mia.)

2. Anders Holch Povlsen, Bestseller: 40,9 mia. (39 mia.)

3. Familien Louis-Hansen, Coloplast: 38,7 mia. (37,2 mia.)

4. Lars Larsen, Jysk: 27, 8 mia. (27 mia.)

5. Hanni Kasprzak, Ecco: 16,5 mia. (13,5 mia.)

6. Familien Clausen, Danfoss: 13 mia. (15,5 mia.)

7. Fam. efter Mærsk, A.P. Møller: 12,7 mia. (9,7 mia.)

8. Familien Foss, Foss: 12,3 mia. (8,2 mia.)

9. Bent Jensen og døtre, Linak Holding: 12,3 mia. (9,5 mia.)

10. Familien Fleggaard, Fleggaard Holding: 10,3 mia. (6,7 mia.)

Kilde: Berlingske Business

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

NU blomstrer kirsebærtræerne - se det...
bt.dk
Dansk topforsker: Jeg vil hellere på...
bt.dk
Fie Laursen flyttet i lejlighed til...
bt.dk
Zoo-ekspert: Derfor går vi aldrig ind...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx