Af - 27/10-16 04:00

Flere rammes af hjernetumorerFlere rammes af hjernetumorer

Siden 1940’erne er forekomsten af kræft i hjernen knap femdoblet, og stigningen fortsætter. Vi er blevet bedre til at finde hjernetumorer, men vi kender ikke årsagen til, de opstår

storybild

MRI brain : Brain tumor at right parietal lobe

Knap 1500 danskere fik i 2014 konstateret kræft i hjerne- og centralnervesystemet, det er næsten en femdobling siden 1940’erne, og stigningen fortsætter, viser en ny rapport fra SDU.

Stigningen, der både gælder børn og voksne, bekymrer formand for HjernetumorForeningen, Karen Risgaard.

“Det bekymrer os, at vi ikke har fundet årsagen. Når man ikke kender årsagen, så ved man heller ikke, hvordan man skal forebygge”.

Kræftpakkerne virker: Overlevelsen forbedret markant
Kræftpakkerne virker: Overlevelsen forbedret markant

WHO mener, der kan være en mulig sammenhæng mellem stråling fra mobiltelefoner og hjernetumorer, og Karen Risgaard frygter også, at den øgede brug af elektronisk udstyr kan være en del af forklaringen på den øgede forekomst.

“Men der er på verdensplan lavet flere forskellige undersøgelser om brugen af mobiltelefoner, og man fandt ikke en klar sammenhæng.”

Kilde: Nordcan, den nordiske kræftdatabase. Note: Antallet af kræfttilfælde er vokset med 518,67 procent fra 1943 til 2014. Befolkningen voksede fra 3.844.000 (1940) til 5.660.000 (2015), altså 47,24 procent.

Overlæge ved neurokirurgisk afdeling, Aalborg Universitetshospital, René Laursen forklarer, at en stor del af stigningen skyldes, at man først i 70’erne og 80’erne opfandt scannere, og med årene er man begyndt at scanne hyppigere.

Læger opererer hjernesvulst med ny hjælp fra 3D-briller
Læger opererer hjernesvulst med ny hjælp fra 3D-briller


“Det er først indenfor de seneste ti år, at man kommer i en scanner, hvis man har hovedpine, og det er en væsentlig forklaring. Man finder flere hjernesvulster”, siger han og pointerer, at vi er blevet bedre til at behandle kræft, og derfor er der også flere, der får tilbagefald af kræft, der spreder sig til hjernen.

“Gennem de sidste otte-ni år, vi har registreret forekomsten i Dansk Neuroonkologisk Register, ligger tallet meget stabilt. Der er nok en svag stigning, men det er ikke noget, der gør, at vi skal ud og forbyde noget”, siger René Laursen, som fortæller, at der er blevet forsket meget i årsagen til, at nogen får kræft i hjernen, uden man har fundet nogle svar.

Ifølge René Laursen har der heller ikke været nogle væsentlige gennembrud indenfor behandling på området gennem de senere år.

Flere unge får kræftdiagnose
Flere unge får kræftdiagnose

“Vi er i Danmark helt opdaterede med hensyn til behandling. Den er ens over hele verden, der kommer nogle nye stoffer på markedet, men der er desværre ikke noget lys for enden af tunellen endnu. Hjernen er et specielt organ. Det er ikke lige så modtageligt for behandling”.

Hos HjernetumorForeningen oplever man, at det er et problem for mange patienter, at deres læge ikke er opmærksomme på, at deres symptomer kan skyldes en tumor.

“Det er et stort problem for vores patienter, at de oplever, deres læge sender dem hjem med en stress-diagnose, når de henvender sig med symptomer som hovedpine, manglende hukommelse, svimmelhed og problemer med overblik og planlægning. De sidste tre patienter jeg har talt med i vores forening, blev sendt hjem med en stressdiagnose den første gang de henvendte sig hos lægen - og de havde altså en hjernetumor”, siger formand Karen Risgaard.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx