Af Thomas Ambrosius - 09/06-15 13:33; Opdateret: 09/06-15 14:27

Bullshit-barometeret: Tror du på Løkkes tal?Bullshit-barometeret: Tror du på Løkkes tal?

Metroxpress udsætter under valgkampen forskellige politikeres udsagn for vores Bullshit-barometer. I dag tester vi Løkkes forhold til tal og principper.

storybild

Lars Løkke Rasmussen fremlagde i dag Venstres asyludspil på et pressemøde. (Billede: polfoto)

Danmark tager for mange asylansøgere. Sådan lød budskabet fra partiformand og statsministerkandidat Lars Løkke Rasmussen, da han i dag fremlagde Venstre asyludspil, der med stramninger af blandt andet ydelserne skal dæmme op for flygtningestrømmen mod Danmark.

- Vi tager en stadig større andel. På få år har vi rykket os fra at være nummer ti på listen over EU- lande, hvad angår antallet af asylansøgere i forhold til befolkningsstørrelsen. Vi ligger nu på en femteplads, sagde Lars Løkke Rasmussen.

Sandt er det, at Danmark i 2014 lå på en femteplads blandt EU-landene. Men ifølge Ritzau viser nyere tal fra Eurostat – EU's svar på Danmarks Statistik – at Danmark i det første kvartal i år er faldet tilbage på den 10. plads, vi kom fra.

BULLSHIT-barometer: 'Nulvækst kommer ikke til at ske!'
BULLSHIT-barometer: 'Nulvækst kommer ikke til at ske!'

En journalist ville have Løkke til at forholde sig til denne kendsgerning på pressemødet.

Løkke svarede:

- Danmark tager - og jeg tror, at hvis du går det efter - lige så mange flygtninge samlet set, som de 15 europæiske EU-lande, der tager færrest. Og det er for stor en andel. Det skal vi bringe ned, det er det politiske budskab. Det her er ikke en talkrig, det er et forsøg på at adressere en politisk problemstilling, som vi tager alvorligt.

Har Løkke en pointe i, at det er en ligegyldig talkrig, eller er det rent bullshit? Politisk kommentator Henrik Qvortrup er ikke i tvivl:

BULLSHIT-barometer: Er Løkke ikke i politik for karrierens skyld?
BULLSHIT-barometer: Er Løkke ikke i politik for karrierens skyld?

- Det er bullshit. Man kan ikke turnere landet rundt med et budskab om, at Danmark er røget op på en femteplads over de EU-lande, der tager flest asylansøgere, og så ikke ville tale om tal – men kun om principper – når ens egne tal viser sig ikke at holde, siger han og tilføjer:

- Claus Hjort (V) bruger de samme tal, så den holder altså ikke. Jeg har stor respekt for politikere, der gerne vil tale principper, men når man selv bringer tal ind i valgkampen, kan man altså ikke bare slå det hen som en ligegyldig talkrig, når ens egne tal viser sig ikke at holde.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx