Af - 09/10-15 09:47

Teenagere søger råd på Facebook: Derfor vil de hellere tale med fremmede end vennerneTeenagere søger råd på Facebook: Derfor vil de hellere tale med fremmede end vennerne

Børn og unge søger råd og hjælp til problemer i deres følelsesliv på Facebook, men det kan risikere at skade børnene, mener psykolog.

Bildstrecke im Grossformat »

"Jeg har virkelig brug for hjælp! Er der ikke nogen der vil skrive??!! Helst nogen jeg ikke kender.." Sådan lyder et Facebook-opslag fra 14-årige Kia Vas på en Facebookside for unge.

Hun er langt fra den eneste, der søger hjælp til at løse dagligdagens små og store problemer på Facebook. I gruppen er der adskillige opslag fra unge, der søger nogle at snakke med om deres problemer.

Dansk YouTube-stjerne: 'Jeg græd da jeg fik de første 10.000 følgere'
Dansk YouTube-stjerne: 'Jeg græd da jeg fik de første 10.000 følgere'

Kia Vas skriver på Facebook, når det er et problem, som hun ikke føler, hun kan snakke med sine veninder om - eller hvis det er noget, hun ikke vil have de skal vide.

- Ind i mellem er det nemmere at snakke med fremmede om det. Hvis det er en noget, man gerne vil holde hemmeligt for eksempel, siger Kia Vas til metroxpress.

10 ting du ikke vidste om Snapchat
10 ting du ikke vidste om Snapchat

Sådan har 14-årige Katrine Kjær det også. Hun skrev forleden på Facebookgruppen, fordi hun havde et problem, som hun ikke syntes veninderne var de rette til at spørge.

- Jeg vil gerne snakke med folk, der ikke kender mig og min fortid. Det kan godt være bedre, fordi de man skriver til, kun fokuserer på det man skriver, og ikke alt muligt andet, siger Katrine Kjær.

Katrines opslag på Facebook.

Bange for at blive dømt
Hos chatrådgivningen Girltalk.dk ser de også ofte at pigerne henvender sig anonymt med spørgsmål, fordi det er mere trygt.

- Selvom de måske har et stort netværk, føler de ikke, at de har en person de kan betro sig til. De er bange for at blive vurderet, så det er rart, når ingen kender dem, og de ikke bliver dømt, forklarer Anna Bjerre, psykolog hos Girltalk.

Ifølge Anna Bjerre kan det både være godt og skidt, at pigerne søger hjælp hos fremmede.

- Det kan give et mere objektivt svar fremfor en ven eller veninde, fordi kammerater ofte spiller en partsrolle. Men på den anden side kan det også give et meget unuanceret svar, fordi personen, der hjælper, ikke kender vedkommende, som søger råd.

Både Kia Vas og Katrine Kjær føler, at de har tætte veninder, som de kan tale med problemer om, men man kan blive i tvivl om venindernes hensigter, forklarer Kia Vas:

- Rådene fra veninder, kan jo godt være præget af deres egne meninger. Og ind i mellem tænker de lidt på dem selv måske.

SNAPCHAT: Sådan indstiller du selv dine venne-emojis
SNAPCHAT: Sådan indstiller du selv dine venne-emojis

Problemerne de skriver med fremmede om over Facebook, er ifølge pigerne typisk noget i deres sociale liv. For eksempel hvis de er blevet uvenner med en veninde, er blevet vild med en fyr eller oplever drillerier eller mobning.

Skadeligt
Anna Bjerre mener som udgangspunkt, at det er godt at de unge, kan skrive sammen om udfordringer, men at det ikke nødvendigvis gavner alle børn at bruge Facebook, som hjælpe-forum.

- Det kan være skadeligt for et ungt menneske at involvere fremmede mennesker fra internettet i deres følelsesliv. Det er godt at have tillid til andre mennesker, men tillid skal skabes over tid, siger psykologen.


LÆS OGSÅ: 16-årig iværksætter: Jeg bliver kvalt af alt det papirnusseri

LÆS OGSÅ: Transkvinder til Caitlyn Jenner: - Du forstår ikke vores problemer

LÆS OGSÅ: 15-årige Martine var træt af negative Instagram-profiler - nu følger 25.000 hendes indlæg

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Kvinde bragede ind i køreskolen, da...
bt.dk
Se listen: Her er fraværet højest på...
bt.dk
Tidligere DR-vært scorer nyt topjob
bt.dk
DR-ansat rasede over DR-program: 'Det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx