Af - 10/01-14 10:57

Sådan virker giften der sluttede Janes livSådan virker giften der sluttede Janes liv

Jane Hoffmann har formentlig sovet stille ind i døden efter at hun indtog giften, som tog livet af hende.

storybild

Det er giftstoffet pentobarbital der er blevet brugt til at slutte Janes liv (Billede: Polfoto)

Den ALS-ramte Jane Hoffmann afgik torsdag aften kl. 21.15 ved døden på en klinik i Schweiz efter, hun begik assisteret selvmord.

Formentlig har hun intet mærket til at døden bredte sig i sin krop, da hun via en sonde indtog giftstoffet pentobarbital. Det skyldes den måde giften fungerer på.

Jane tager sit eget liv: Jeg er bange for at leve
Jane tager sit eget liv: Jeg er bange for at leve

- Der sker det, at stoffet går ind på centralnervesystemet og lukker ned for det. Man bliver bevidstløs og falder i søvn, og så påvirker det hjernen i stigende grad, sådan så de funktioner, der skal holde en i live – det vil sige hjernen, der søger for at hjertet slår, og at man trækker vejret – de funktioner bliver der slukket for.

Det fortæller dyrlæge og Ph.d ved Afdeling for Eksperimentel Medicin på Panum Instituttet, Københavns Universitet, Grete Østergaard, til mx.dk.

Hun benytter ofte stoffet, når eksempelvis mus skal aflives.

Mor til to: Derfor begår jeg selvmord
Mor til to: Derfor begår jeg selvmord


Opkastningsfornemmelser
Grete Østergaard fortæller, at Jane Hoffmann i værste fald kan have fået opkastningsfornemmelser på grund af giften, der blev optaget i maven. Men decideret smerte har der ikke være tale om.

Pentobarbital har tidligere været brugt til bedøvelse. Det er dosis, der afgør, om det er dødbringende. Giften bruges også til at eksekvere dødsdomme i USA.

Tager tyve minutter
På Afdeling for Eksperimentel Medicin sprøjtes stoffet direkte ind i dyrene, når de skal aflives. På den måde virker stoffet momentant, når det rammer blodbanen.

Under et normalt assisteret selvmord drikkes giften. Men Jane Hoffmann var så svækket, at hun måtte indtage giften via en sonde, hun selv udløste ved at trykke på en knap.

Når giften optages i kroppen gennem maven indtræffer døden betydeligt langsommere end, når den sprøjtes direkte ind.

De omkring 60 ml pentobarbital, det kræver for at tage livet af en person på 80 kg, slår først ihjel efter tyve minutter, siger Grete Østergaard.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk fodboldstjerne fortæller om da...
bt.dk
Flere nye tilfælde af frygtet sygdom...
bt.dk
Facebookvideo skulle ramme...
bt.dk
Kasper skrev sin første klumme i BT:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx