Af - 03/12-13 21:58; Opdateret: 04/12-13 06:39

Dansk håndværkers projekt går verden rundtDansk håndværkers projekt går verden rundt

Altmuligmanden Brian Hjort fra København hjælper vietnamesiske soldaterbørn med at finde deres fædre i USA.

storybild

(Billede: Privatfoto)

Brian Hjort var 20 år og på backpack-rejse i Vietnam, da han mødte en gruppe mennesker, som skulle ændre hans liv: De såkaldte Amerasians.

De er børn af de tusindvis af vietnamesiske kvinder, der blev gjort gravide af amerikanske soldater under Vietnam-krigen i 60'erne og 70'erne, men i 1992 er landet kommunistisk styret, og de halvt amerikanske børn vil samfundet derfor ikke kendes ved.

Krigsveteraner 'bryder ind' på blokeret mindesmærke
Krigsveteraner 'bryder ind' på blokeret mindesmærke

- De var udstødte, men havde utroligt meget menneskeligt overskud og kampånd – det var deres eneste chance for at overleve. De var gadebørn, fortæller Brian Hjort, der i dag er 42 år og arbejder som altmuligmand på et malerværksted i København.

Han satte sig for at hjælpe dem med at finde deres fædre i USA, og har siden da efter eget udsagn været i kontakt med tusindvis og hjulpet flere hundrede med at finde deres fædre.

Gadebørn med succes
- Mange af dem, der er kommet til USA, er blevet succesrige forretningsfolk, fordi de var vant til at arbejde hårdt for at overleve, siger Brian Hjort.

Brian Hjort har selv mødt 30 af dem, hvis søgen i hans optik har fået en lykkelig afslutning, i det virkelige liv. Men i mange tilfælde er krigsveteranerne døde eller umulige at finde.

Veteraner loves erstatninger for krigstraumer
Veteraner loves erstatninger for krigstraumer

Den noget specielle fritidshobby er gået verden rundt, og Brian Hjort, i dag 42 år gammel, har således givet interviews til toneangivende internationale aviser som amerikanske New York Times og brasilianske Estadão. Snart skal han lave optagelser med den britiske tv-gigant BBC.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Chelsea Clinton og Ivanka Trump var...
bt.dk
William og Kate forundrer: Bryder...
bt.dk
Smadrer al modstand: Astralis vinder...
bt.dk
Tallene eksploderer: Nu må tusindvis...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx