Af - 30/09-13 08:08; Opdateret: 30/09-13 08:37

Ny lukkelov har tvunget 96 butikker i knæ på et årNy lukkelov har tvunget 96 butikker i knæ på et år

Det er dyrt at holde åbent om søndagen. Det har hele 96 butikker måttet sande, efter den nye lukkelov har tvunget dem til at lukke.

storybild

96 dagligvarebutikker - inklusive flere af landets Brugser, har måttet lukke ned alene i årets første ni måneder. Det er mange flere end hele sidste år. (Billede: Polfoto/Thomas Yde)

Før den 1. oktober sidste år kunne det godt være svært at opstøve støvsugerposer, bleer og frysepizzaer om søndagen, hvor de store dagligvarebutikker var tvunget til at holde lukket. Men det ændrede sig, da den nye lukkelov trådte i kraft.

I et år har alle butikker måttet holde åbent om søndagen, og det har betydet farvel til 96 dagligvarebutikker i 2013. Til sammenligning lukkede 69 butikker hele året inden. 2013 er ikke engang ovre, og flere butikker kan forventes at dreje nøglen om.

- Før lukkeloven blev ophævet, solgte vores segment af tankstationer, små købmænd, Dagli’Brugsen og LokalBrugsen for 12 milliarder kroner om året. På det fremtidige marked kommer vi til at sælge for cirka 7 milliarder kroner. Dermed ligger der cirka 300 butikker for meget, siger kædedirektør for Dagli’Brugsen og Lokalbrugsen, Jesper K. Andersen, til Politiken.

- Søndagen er helt klart den dag, hvor det har gjort mest ondt på os. Tidligere havde vi markedet for os selv, men nu mister vi muskler i forhold til, hvad vi gjorde for et år siden, tilføjer han.

Kunderne er begejstrede
Mens butikkerne lider nød som følge af at holde åbent om søndagen, er der begejstring at spore hos kunderne, der elsker, at indkøbsmulighederne nu er meget mere fleksible.

- Vi har meget hurtigt vænnet os til at kunne handle, når vi vil. Især om søndagen er det nærmest blevet en familieaktivitet, at vi alle sammen tager i Bilka i tre timer, i stedet for at indkøbet er et stressmoment fra 17 til 17.30 med to hylende unger, siger Maren Skjerlie Gilling til Politiken, der talte med hende på søndagsshopping i Føtex.

Og Maren Skjerlie Gilling er slet ikke den eneste, der sætter pris på den nye lukkelov. I en undersøgelse, som Megafon har lavet for Politiken, svarer to ud af tre, at de er glade for de nye lukkeregler. 34 procent siger, at de ‘oftest’ eller ‘altid’ køber ind på hverdagsaftener, lørdag eftermiddag eller om søndagen. Og det kan butikkerne mærke.

- Søndag er blevet en rigtig, rigtig stor indkøbsdag. I vores butikker har handlen generelt flyttet sig fra hverdagene til weekenden, og storindkøb batter om søndagen, siger Mads Hvitved Grand, der er pressechef i Dansk Supermarked, til Politiken.

Salget følger ikke med
Men selvom det er blevet muligt at shoppe oftere, betyder det ikke, at kunderne bruger flere penge. Omsætningen af føde- og dagligvarer har ligget stabilt det sidste år, og fra december 2012 til nu er den kun steget med sølle 0,5 procent.

- Danskerne spiser sig stadig kun mætte én gang, som formanden for De Samvirkende Købmænd, John Wagner, udtrykker det.

Det er dyrt at holde åbent i de 25 timer ekstra hver uge, som den nye lov tillader, når kunderne ikke køber mere. En almindelig butiksansat på HK-overenskomst får 141,43 kroner i timen i hverdagen, og om søndagen lyder lønnen på 189,78 kroner. CBS-lektor Mogens Bjerre, der forsker i detailhandel, vurderer, at det kan gå ud over kunderne.

- Der er ikke kommet ekstra penge ind i systemet, fordi butikkerne holder længere åbent. Tværtimod. Pengene fosser ud af kassen, og medmindre butikkerne kan presse priserne hos leverandørerne, er der i sidste ende ikke andre end forbrugerne til at betale, siger han til Politiken.

Ifølge ham er det mindst 50 procent dyrere at holde åbent om søndagen end i hverdagen, men han vurderer samtidigt, at butikkerne ser sig nødsaget til at følge trop, når de andre butikker holder åbent.

- Jeg kan godt forstå, at alle butikkerne løber den samme vej, så længe der ikke er nogen, der tør at sige, at det er for kostbart at holde åbent om søndagen. Det er blevet en krig på kapital. Hvilke har råd til at holde længst ud?, siger Mogens Bjerre.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Inger Støjberg kritiserer kendt...
bt.dk
Nu vender vejret: 18 grader og...
bt.dk
Sådan slipper du af med hudorme og...
bt.dk
Efter fængselsdommen: Nu bryder Nadia...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx