Af - 31/10-15 10:42; Opdateret: 31/10-15 10:53

Se listen: Din supermarkeds-frugt kan være et halvt år gammelSe listen: Din supermarkeds-frugt kan være et halvt år gammel

Frugt og grøntsager i supermarkederne kan være behandlet, så de kan holde sig i månedsvis.

Bildstrecke im Grossformat »

Det ser friskt ud, men dit æble kan være op til ti måneder gammelt, når du køber det i supermarkedet.

Det kan gå ud over næringsværdi og smag, skriver Søndagsavisen, der har udarbejdet en liste over, hvor gamle en lang række fødevarer kan være.

Æbler, pærer og kartofler kan have ligget på lager i næsten et år og have været behandlet med både kemi og meget lave temperaturer for at kunne se friske ud i køledisken.

DNA-spray skræmmer røvere væk fra Netto og Fakta
DNA-spray skræmmer røvere væk fra Netto og Fakta

- Industrien bruger eksempelvis såkaldte æblehoteller, hvor de lagrer æblerne, ændrer på gassammensætningen og reducerer iltindholdet til under to procent, så æblerne på den måde går i dvale, siger fødevareforsker Merete Edelenbos til Søndagsavisen.

Hun har i samarbejde med avisen udarbejdet en lang liste over frugt og grønt og deres potentielle holdbarhed, hvis industrien bruger de avancerede metoder.

Og det kan gå ud over din sundhed, da C-vitamin nedbrydes, når æblet bliver plukket og har tabt halvdelen af indholdet af vitaminet på et halvt år. Men også smagen påvirkes af industriens metoder.

Forbrugerrådet Tænk peger på, at en løsning kunne være at mærke varerne med en plukkedato, men den ide afviser både Dansk Supermarked og Coop over for avisen.

- Håndtering og opbevaring har mere betydning for kvaliteten end høsttidspunkt og plukkedato, hvorfor en mærkning risikerer at vildlede forbrugerne mere end egentlig vejlede dem, siger kommunikationskonsulent i Dansk Supermarked Martin Møller Aamand.

- Vi har tidligere haft sidste salgsdato på varerne som de eneste på markedet. Vores erfaring var, at det betød et enormt madspild, da vi smed varer ud, der var friske, siger informationsdirektør i Coop Jens Juul Nielsen.

Nyt supermarked tager kampen op i Bispehaven
Nyt supermarked tager kampen op i Bispehaven

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Opsigtsvækkende ny teori om...
bt.dk
Jonas gik konkurs: Nu skal kinesisk...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Uhyggelige billeder: Cavendish flyver...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx