Af - 11/08-15 21:10; Opdateret: 11/08-15 21:55

Den klassiske madpakke kan være kræftfremkaldende: Her er stoffet du skal undgåDen klassiske madpakke kan være kræftfremkaldende: Her er stoffet du skal undgå

Den klassiske klapsammen leverpostej- og rullepølsemad kan indeholde farlige stoffer. Kræftens Bekæmpelse anbefaler ikke at spise mad med kødpålæg hver dag.

Bildstrecke im Grossformat »

Polfoto

Spegepølse, leverpostej og kødpølse.

Traditionelt pålæg, der ofte ender mellem to stykker rugbrød, er en nem og billig frokostløsning. Dog kan der være en kræftrisiko ved at spise for meget kødpålæg.

- Man skal variere sin frokost, så man ikke spiser kødpålæg hver dag, da der er en kræftrisiko ved at spise forarbejdet kød, siger Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse.

Kræftrisikoen kommer ifølge Fødevarestyrelsen fra e-nummeret E250, der bruges som konserveringsmidel til mange forarbejdede kødprodukter.

- E249 og E250 tilsætter man kødprodukter for at undgå pølseforgiftning. Nitritter, der findes i E249 og E250, kan omdannes til nitrusaminer, som kan være kræftfremkaldende i visse mængder, siger Fødevarestyrelsens kontorchef i kemi -og fødevarekvalitet, Henrik Dammand Nielsen.

Forbrugerrådet: Denne ‘ægte’ mayonnaise er fup
Forbrugerrådet: Denne ‘ægte’ mayonnaise er fup

TV: Er McDonald's pomfritter lavet af kartofler? Se svaret her
TV: Er McDonald's pomfritter lavet af kartofler? Se svaret her

Kræftrisikoen ved nitrit betyder, at e-stoffet kun er tilladt i mindre mængder i danske fødevarer i forhold til resten af EU. Men på trods af, at der er færre mængder nitrit i den danske leverpostej og kødpølse, anbefaler Kræftens Bekæmpelse stadig, at man ikke spiser rugbrødsmadder med kødpålæg i hver frokostpause.

Og løsningen på en mere varieret madpakke, behøver ikke at være dyr, hvis man følger Anne Tjønnelands råd til en frokostmenu uden de føromtalte kødpålæg.

- Der er mange andre muligheder for madpakker. Fiskefrikadeller, en rest af kylling, eller andre rester fra dagen før, siger Anne Tjønneland fra Kræftens Bekæmpelse.

Fem overraskende ting som skader tænderne
Fem overraskende ting som skader tænderne

I dag er det tilladt at bruge 321 forskellige tilsætningsstoffer (e-numre) i danske fødevareprodukter, hvor man i økologiske må bruge 49.

LÆS OGSÅ: Lægens gode grunde: Derfor skal du sove nøgen

LÆS OGSÅ: Masser af modeller på podiet uden modebranchens nye sundhedstjek

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx