Af metroxpress - 12/05-16 04:00; Opdateret: 12/05-16 14:40

Metroxpress beklager historieMetroxpress beklager historie

Dementi af dagens forsidehistorie.

Dementi

Metroxpress har i dagens avis og på mx.dk skrevet historien ”Landbruget fik lov til at udlede mere gylle af Venstre”.

Efterfølgende har Miljø- og Fødevareministeriet dementeret historien: ”Metroxpress fremfører, at en aktindsigt skulle dokumentere, at der på et møde mellem Bæredygtigt Landbrug og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen skulle være afgivet løfter om, at landbruget skulle kunne udlede mere kvælstof. Dette er ikke tilfældet,” skriver ministeriet.

Metroxpress er i besiddelse af en aktindsigt, der viser, at Bæredygtigt Landbrug på et møde med ministeren har fået den opfattelse, at de i fremtiden må udlede mere kvælstof. Det må landbruget også som følge af Fødevare- og landbrugspakken, der blev vedtaget den 19. december 2015.

Tilladelsen er altså ikke givet på et møde i ministeriet i april mellem Bæredygtigt Landbrug og miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen. Derfor dementeres historien. Metroxpress beklager.

Artiklen i sin fulde længde herunder:

Ny kritik i gylle-gate: Landbrug får lov at udlede mere

Selvom vandmiljøplanerne endnu ikke er faldet på plads, har landbruget allerede fået lov at udlede mere, viser aktindsigt. Det møder nu kritik.

Sagen der kostede Eva Kjer Hansen jobbet som miljø- og fødevareminister, fortsætter for fuld styrke.

Først medførte gyllegate i denne uge hård kritik fra EU, og nu viser nye dokumenter så at båndet mellem den udskældte landbrugslobby Bæredygtigt Landbrug og Eva Kjers afløser, Esben Lunde Larsen, er tættere end nogensinde.

Ministeren har således på et møde 6. april givet BL det indtryk, at der må udledes mere kvælstof end de 42.000 ton som landets førende eksperter fandt frem til var det maksimale, hvis vandkvaliteten skulle forblive god nok.

Afsløring: Så tæt var minister med landbrugs-lobby
Afsløring: Så tæt var minister med landbrugs-lobby

- Vi blev på mødet informeret om, at reduktionsmålet på 42.000 tons ikke er længere er aktuelt, men at tallet nu er 44.500 tons, skriver Bæredygtigt Landbrug i en mail til ministeriet, som metroxpress har fået aktindsigt i.

Og det er kritisabelt mener Danmarks Naturfredning.

- Det er kritisabelt, at de bare går ind og lover det her til landbruget, inden den kommende vandmiljøplan er faldet på plads. Det her tyder desværre på, at det hele bare er besluttet på forhånd, siger foreningens landbrugstalsmand Thyge Nygaard.

EU kom i denne uge med kritik af udledningen, hvilket han mener, gør sagen endnu mere problematisk.

- Vores vurdering er, at EU kommer til at bremse det her, og derfor giver det ikke den store mening, at de allerede har lovet landbruget det på forhånd.

Også Enhedslisten er kritisk.

- Jeg mener ikke, man kan love landbruget noget som helst, før vandområdeplanerne ligger fast. Det viser jo, at man har sidder og fiflet med de her tal, og så klappet det af med landbruget først uden tanke på naturen, siger partiets miljøordfører Maria Gjerding.

S: Lars Løkke skal redegøre for sin rolle i kvælstofsagen
S: Lars Løkke skal redegøre for sin rolle i kvælstofsagen

Ministeriet bekræfter overfor metroxpress, at man har besluttet, at de omdiskuterede 44.500 ton vil indgå i de kommende vandmiljøplaner, og man mener derfor ikke, der er noget usædvanligt i ,at man implementerer ændringerne allerede nu.

Ifølge Ulla Steen, der er lektor i miljøret på Aalborg Universitet, er der ikke noget juridisk i vejen for at melde den øgede udledning ud nu så længe men tager højde for det i de kommende planer.

Ny sag i
Ny sag i "Gyllegate": Tyder på parløb mellem Eva Kjer og forening

En af landets førende forskere i vandmiljø, professor Stiig Markager, undrer sig dog over forløbet.

- Det er noget skidt, at man giver landbruget det her tilsagn, når nu mine kolleger og jeg klart har fortalt, at der ikke er faglig opbakning til det tal på 44.500 ton.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Forholdet gik i stykker, da hun...
bt.dk
Annette Heick: Jeg hader at indrømme...
bt.dk
Superliga-direktør inden gyserkampe:...
bt.dk
Afrikaneres vilde VM-drøm: Vil bruge...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx