Af - 18/10-13 08:23

Hitlers soldater fik 10.000 børn med danske kvinderHitlers soldater fik 10.000 børn med danske kvinder

Soldater fra den tyske værnemagt fik mindst 10.000 børn med danske kvinder under besættelsen. Det viser ny forskning fra Danske Krigsbørns Forening.

storybild

Da verden stod stille mellem 1939-1945. Danmark var besat af Tyskland under 2. Verdenskrig og dermed ændrede danskernes tilværelse sig dramatisk. De danske kvinder, som havde nydt samkvem med tyske soldater blev kaldt 'tyskertøser' eller 'feltmadrasser', og blev straffet med at få klippet al håret af. (Billede: Polfoto)

Da Nazityskland kollapsede i maj 1945, kom den længe ventede frihed til de fleste danskere. Men for mange danske kvinder og deres børn var det begyndelsen på et mareridt af ydmygelser og had.

De havde fået børn med soldater fra den tyske værnemagt i løbet af den femårige besættelse.

Officielt fik danske kvinder – de såkaldte tyskertøser – 5.579 børn med en tysk far under krigen. Men dette tal er alt for lavt, fremgår det af undersøgelser foretaget af Danske Krigsbørns Forening.

- Jeg har belæg for, at der er mindst 10.000 tyskerbørn. Men jeg vil tro, at der er mere end 12.000, siger formand Arne Øland, der er formand for Danske Krigsbørns Forening til Bt.dk.

Danske Krigsbørns Forening har allerede hjulpet over 700 tyskerbørn med at finde deres rødder i Tyskland.

Blandt andet på grund af det store had til tyskertøser og tyskerbørn, aner mange danskere den dag i dag ikke, at de har en tysk far, lyder det fra Anne Øland.

Professor Anette Warring fra Roskilde Universitet har forsket i emnet. Hun siger til bt.dk:

- Der var en direkte forbindelse mellem behandlingen af moderen og barnet. Børnene blev en del af efterkrigsopgøret, der handlede om hævn og fordømmelse i et forsøg på at rense ud.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Morgan Freeman beskyldt for...
bt.dk
Stort dansk firma advarer: Svar ikke...
bt.dk
Rektor efter aflysning af sidste...
bt.dk
For snurrende kameraer: Deltager i TV...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx