18/10-14 22:30

Menneskesmugling til Danmark vokser markantMenneskesmugling til Danmark vokser markant

Menneskesmugling er en forretning på linje med narkosmugling, vurderer Rigspolitiets Nationale Efterforskning

storybild

Arkivfoto. (Billede: Polfoto)

Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC) har opgjort, at i perioden fra 1. september til 10. oktober i år har politiet oprettet 30 sager mod menneskesmuglere efter den hårde paragraf i straffeloven mod en enkelt sag i samme periode sidste år.

Samtidig har politiet oprettet 38 sager efter den mere milde udlændingelov mod 23 sidste år i samme periode, skriver Politiken søndag.

Ekspert om forsvundne pas: Foruroligende
Ekspert om forsvundne pas: Foruroligende

Menneskesmugling har altid eksisteret, men det organiserede og kriminelle omfang er i vækst, forklarer lederen af NEC, politiinspektør Michael Ask.

- Det er ikke bare min vurdering, men det internationale politisamfunds vurdering, at det er blevet en forretning, som ligger på linje med narkotikasmugling. Det er en af de største indtægtskilder inden for organiseret kriminalitet, siger han til Politiken.

Tiltaler for menneskesmugling stiger voldsomt
Tiltaler for menneskesmugling stiger voldsomt

Fra september har NEC iværksat en plan, som i samarbejde med berørte politikredse og i politisamarbejdet Europol skal jagte bagmændene.

- Vi er i gang med første fase, hvor vi koncentrerer os om de såkaldte slusere. Dem, som sluser mennesker fra et land til et andet og hjælper over grænserne, siger Michael Ask til Politiken.

Når menneskesmuglere bliver anholdt, gennemgår politiet mobiltelefoner og eventuelle dokumenter, og sammen med oplysninger fra afhøringer sendes materialet til Europol.

- Man kommer ikke til Danmark som asylansøger uden at gå gennem hænderne på en menneskesmugler, og efterforskningen viser, at smuglingen er organiseret og sat i system, siger Michael Ask til Politiken.

Solgte falske asyl-historier: 55.000 kroner, tak
Solgte falske asyl-historier: 55.000 kroner, tak

Der er tale om international kriminalitet, og et af målene for politiets indsats er at kunne løfte bevisbyrden mod den organiserede kriminalitet.

Ifølge migrationsforsker på RUC Helle Stenum er menneskesmugling en langt større forretning end tidligere, blandt andet fordi det er blevet sværere at komme til Danmark og andre EU-lande.

- Organiserede menneskesmuglere opererer efter almindelige markedsmekanismer. Jo flere der vil ind, og jo mere risikofyldt det bliver, jo højere bliver prisen, for man er afhængig af smuglernes netværk, siger hun til Politiken.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

11-årig fundet bevidstløs i park: Mor...
bt.dk
Meghan Markles halvsøster afbrudt...
bt.dk
Tv-ekspert stiktosset over p-afgift:...
bt.dk
TV 2-vært efter Yahya-stunt på live...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx