Af Julie Bülow - 31/01-18 22:33

Flere dropper livsvigtigt tjek: Én ting har kvinderne misforståetFlere dropper livsvigtigt tjek: Én ting har kvinderne misforstået

Færre og færre danske kvinder kommer afsted til screening for livmoderhalskræft.

storybild

Stadig færre danske kvinder vælger at lade sig teste for livmoderhalskræft, når de bliver indkaldt til screening. Det viser den seneste rapport fra Dansk Kvalitetsbase for Livmoderhalskræftscreening.

Den seneste rapport fra 2015 viste, at 64,2 procent af de 318.000 indkaldte kvinder kom til screening. I 2012 var tallet 68,5 procent. Ifølge sundhedsmyndighederne burde andelen ligge på 75 procent.

Usikkerhed og pinlighed omkring egen krop er en hyppig årsag til at blive væk, viser en ny britisk undersøgelse, foreningen Jo's Cervical Cancer Trust har foretaget blandt over 2.000 britiske kvinder.

»Det lyder ganske plausibelt, og det kan helt sikkert være noget, der også spiller ind hos danske kvinder. Måske kombineret med andre årsager,« siger Overlæge Berit Andersen og understreger, at der ikke findes danske tal at sammenligne med.

Berit Andersen siger at det er rigtig vigtigt at forstå, at screeningen ikke kun er for ældre eller syge kvinder. Den kan nemlig hjælpe med at finde forstadier til de celleforandringer, der senere bliver til kræft - hos alle kvinder. Og tager man regelmæssigt til screeningerne, som kvinder mellem 23 og 64 bliver inviteret til hvert tredje år så er risikoen for at udvikle livmoderhalskræft givet vis lavere.

»Der er også mange yngre kvinder, der tror, at fordi de har fået HPV-vaccinen, så er de helt sikre, og behøver ikke tage til screening, men det er misforstået, for vaccinen udelukker ikke alle kræfttyper,«

Ifølge tal fra Kræftens Bekæmpelse så er to ud af tre kvinder, der får livmoderhalskræft, ikke blevet screenet regelmæssigt. Kvinder der deltager i screeningen nedsætter deres risiko for at få sygdommen med mindst 80-90 procent.

Og selv om det er umuligt at sige, præcis hvor mange der hvert år redder livet ved at tage imod en screening, så har Berit Andersen sine anelser.

»Vi ved at hyppigheden er stigende, og før vi satte i gang med screeningerne havde vi 1000 nye tilfælde om året. Nu har vi mellem 350 og 400«.

»Det her afspejler en samfundstendens, hvor den nøgne krop er blevet tabuiseret, hvis den ikke svarer til det billede vi ser på nettet, af hvordan kroppen skal se ud.« Psykolog Christoffer Kølgaard.

TIPS FRA PSYKOLOGEN

Hvis du også synes, det er svært at få booket tid til screeningen, så giver autoriseret psykolog Christoffer Kølgaard fra klinikken Den Krøllede Hjerne et par bud på, hvordan får skubbet dig selv i gang.

  1. Skriv fordele og ulemper ned. Så har du det sort på hvidt.
  2. Tænk på, at der ikke findes rigtige eller forkerte kroppe. Der findes bare kroppe. Og lægen er altså ligeglad hvordan du ser ud, både for oven og neden. Der er ingen forventning om at de skal se ud på en speciel måde. Men hvis man har det virkelig svært med sit udseende, også i andre sammenhænge, så kan det være en idé at tale med en psykolog.
  3. Tænk konsekvenserne igennem. Både på kort og længere sigt. På lang sigt, kan du vågne op som 45 årig med en cancerdiagnose. På den korte bane kan det give bekymringer fordi du måske gerne vil, men ikke kan få bestilt tiden. Men husk, i især i den her sammenhæng er dårligt nyt bedre end intet nyt.
  4. Tal åbent om det med en du er tryg med. Din kæreste, et familiemedlem eller en veninde. Det er ok at være sårbar.
  5. Sæt dig ind i, hvordan det foregår. Snak om utrygheden med lægen, både inden og når du møder op. Sig, du er nervøs, og stil de spørgsmål der skal til, så du føler dig tryg ved situationen.
Årsager til at kvinderne blev væk:

Flov over kropsform 50%

Bekymringer over udseendet på kønsorganet 48%

Bekymringer over, hvorvidt deres lugt var normal 54%

Vil helst ikke vide, hvis der er noget galt 34%

33% af alle kvinderne ville ikke komme, hvis de ikke havde fået barberet eller vokset sig inden.

Kilde: Jo's Cervical Cancer Trust, 2018.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Michelin-kok udvider populær...
bt.dk
Tricktyvene er gået digitalt: Køber...
bt.dk
Cirque du Soleil-artist styrtet i...
bt.dk
Udbetaler millioner i gyldne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx