Af - 28/04-15 15:30; Opdateret: 28/04-15 16:49

To danskere døde af listeriaTo danskere døde af listeria

Fem personer er blevet smittet med listeria, hvoraf to af dem er døde af bakterien.

storybild

(Arkivfoto) (Billede: Polfoto)


Ved du noget om sagen? Så kontakt os på mail eller SMS 1204(koster alm. sms-takst) skriv mx efterfulgt af besked

Et alvorlig tilfælde af listeriaudbrud i løbet af en uge i april har kostet to mennesker livet, oplyser Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Styrelsen meddeler samtidig, at i alt fem personer med underliggende sygdom har fået påvist listeria, hvilket to personer på 67 og 72 år altså nu er døde af inden for 30 dage efter fundet af bakterien.

- Det er klart, at eftersom vi har set denne stamme komme igen, som var med til det store udbrud i 2014, så er det nogle af de samme virksomheder fra dengang, man vil se på, siger overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, til metroxpress.

Hvor smitten kommer fra, det er endnu uvist. Men myndighederne følger det tæt, og er trods dødsfaldene glade for, at de har opdaget et så hurtigt.

- Det er usædvanligt, at der er fem tilfælde på en uge. Normalt ser vi et tilfælde af listeria om ugen. Men det er også usædvanligt, at vi så hurtigt er klar over, hvad det er for en type listeria. Det er et udtryk for, at vores overvågning af listeria er blevet bedre, lyder det fra overlæge Kåre Mølbak, Statens Serum Institut, i pressemeddelelsen.

Man har dog fundet ud af, at to af de smittede har fået påvist den listeriatype, der gav anledning til et stort udbrud i 2013 og 2014 forårsaget af kødpålæg.

To andre personer er smittet med andre listeriatyper, der kan have relation til to tidligere mindre listeriaudbrud. Den femte person er smittet med en listeriatype, der ikke kendes fra tidligere udbrud.

Derfor ser man også lyst på at finde frem til smittekilden fra myndighedernes side.

- Det at vi kender ikke blot typen af listeria, men hele listeriabakteriens DNA allerede to uger efter, at patienterne blev syge, gør arbejdet med at lede efter smittekilden mere målrettet. Chancen for at finde smittekilden, og måske så tidligt, at man kan forebygge et større listeriaudbrud, er bedre end tidligere, siger sektionsleder Annette Perge, Fødevarestyrelsen, i pressemeddelelsen.

Alle fem personer, som har været ramt listeria, har været alvorligt syge i forvejen. Og de to personer, der er døde, var henholdsvis fra Jylland og Sjælland.

I Danmark registreres normalt ca. 50 sygdomstilfælde om året, men i 2009 og i 2014 var der imellem 90-100. Det er overvejende personer, som er svækkede i forvejen, som bliver syge. Dødeligheden blandt de registrerede tilfælde er ca. 25 %.


Ved du noget om sagen? Så kontakt os på mail eller SMS 1204(koster alm. sms-takst) skriv mx efterfulgt af besked

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx