Af - 20/05-14 07:15; Opdateret: 20/05-14 09:24

Kakerlakkerne kribler i de danske hjemKakerlakkerne kribler i de danske hjem

Kakerlakker lever i bedste velgående i de danske hjem. På fem år melder skadedyrs-bekæmpelsesfirmaerne om en stigning på 20 procent i antallet af anmeldelser.

storybild

Kakerlakkerne lever i bedste velgående i de danske hjem. På fem år melder skadedyrs-bekæmpelsesfirmaerne om en stigning på 20 procent. (Billede: Wikimedia Commons - Ltshears)

Kakerlakker er oftest noget man forbinder med snuskede køkkener og hotelværelser i varme lande langt væk fra Danmark.

Sådan er det dog langt fra.

Kakerlakkerne stortrives i Danmark, og inden for de seneste fem år er der sket en 20-procents stigning i antallet af henvendelser på området. Det viser en rundringning, metroxpress har foretaget blandt de tre største private skadedyrs-bekæmpelsesfirmaer, Rentokil, Mortalin og Anticimex.

Rotter og tæger plager kæmpekollegie
Rotter og tæger plager kæmpekollegie

- Folk er ofte af den overbevisning, at vi ikke har kakerlakker i Danmark. Det passer ikke. Vi ved, at der er en relativ stor bestand herhjemme, som vokser år for år, siger teknisk chef i Rentokil, Claus Schultz, til metroxpress.

Han understreger, at hovedparten af kakerlak-bestanden findes i levnedsmiddelindustrien, men at det seksbenede skadedyr inden for de seneste fem til ti år i højere grad er kravlet inden for hos Hr. og Fru Danmark.

København oplever kæmpe rotte-boom
København oplever kæmpe rotte-boom

- Kakerlakker søger efter varme, og derfor søger de ind i husene, hvor der er trygt og godt, lyder det fra Claus Schultz.

Vi tager dem med hjem fra ferien
Hos Naturstyrelsen bekræfter man den stigende tendens, som man blandt andet forklarer med danskernes øgede rejseaktivitet:

- Vi rejser mere og tager flere ting med hjem fra fjerne egne. Derfor er det let for kakerlakkerne at komme hertil, og når livsbetingelserne for dem samtidig er gode, spreder de sig hurtigt, siger Jes Aagard, der er naturvejleder i Naturstyrelsen.

Millioner af kakerlakker stukket af og på flugt
Millioner af kakerlakker stukket af og på flugt

En kakerlak kan i sin levetid lægge op til syv ægkapsler, som hver indeholder 30-40 nymfer. Og da den kun behøver at at blive befrugtet en gang, kan én kakerlak med hjem i kufferten fra Thailand sagtens blive til en terroriserende hær på kort tid.

- Folk griner tit, hvis de ser, at der gemmer sig en enkelt kakerlak i kufferten, for så tænker de, at den ikke kan formere sig. Men sådan er det desværre ikke, og der er bestemt ikke noget at grine af, siger Claus Schultz.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Uheldig kameramand måtte syes efter...
bt.dk
Daniel Agger inden finalebraget i...
bt.dk
Få timer efter politiaktion blev der...
bt.dk
Froome lod sig ikke overrumple:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx