Af - 30/01-14 09:32; Opdateret: 30/01-14 12:24

Farvilhelmsen!Farvilhelmsen!

SF forlader regeringen, og partiformand Annette Vilhelmsen trækker sig fra sin post.

storybild

På et møde i DGI Byen i går lykkedes det Annette Vilhelmsen at få flertal for sin linje i landsledelsen, men fem medlemmer af folketingsgruppen vil rette ind, og det betyder afslutningen på partiets regeringsdeltagelse. (Billede: Polfoto)

Socialistisk Folkeparti er fortid som regeringsparti, og partiets formand Annette Vilhelmsen trækker sig fra sin post. Det fortæller den snart forhenværende SF-leder på et pressemøde her torsdag formiddag.

- Grunden til at Vilhelmsen trækker sig, er at der er fem medlemmer af SF's folketingsgruppe, der ikke vil acceptere, at man skal følge regeringens linje og stemme for salget af Dong. Det er blandt andet Lisbeth Bech Poulsen og Trine Pertou Mach, siger DR's politiske analytiker Uffe Tang.

Özlem afslører: Helle truer med at smide os ud
Özlem afslører: Helle truer med at smide os ud

Den dramatiske udvikling kommer i kølvandet på en kaotisk aften og nat, hvor Vilhelmsen kæmpede for at få opbakning fra både sin landsledelse og sin folketingsgruppe til statens delvise salg af Dong Energy.

Hun lykkedes med et snævert flertal med at få opbakning fra landsledelsen, men en række folketingsmedlemmer har angiveligt ikke ønsket at rette ind, og det kulminerer nu altså i, at Vilhelmsen tilsyneladende trækker sig, og der må indkaldes til ekstraordinært landsmøde.

Her holder SF deres altafgørende Dong-møde
Her holder SF deres altafgørende Dong-møde

- Vi står i en opbrudssituation, ikke bare i SF, men på venstrefløjen i Danmark, lyder det fra manden, der for første gang formulerede kravet om at få SF ud af regeringen; SF's folketingsmedlem Karsten Hønge.

- Det er et SF i opbrud - ikke i opløsning, men i opbrud, tilføjer han, der stadig mener, at der er brug for SF, tilføjer han.

TV2's politiske redaktør Anders Langballe forudser en større regeringsrokade efter SF's regerings-exit. Ved den seneste regeringsrokade gav statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ellers udtryk for, at hun håbede, det ville blive den sidste rokade inden næste valg.

'Gammelsmølf' ud af landet – Vilhelmsen tager styringen
'Gammelsmølf' ud af landet – Vilhelmsen tager styringen

SF's folketingsgruppe holdt i morges møde - men højst usædvanligt ikke på Christiansborg. Klokken 10:30 holder partiet pressemøde. Det kan du følge live her.

- Et stort mindretal i gruppen har valgt at underkende formanden, lyder det fra SF's folketingsmedlem og tidligere minister Ole Sohn.

- Dette her er noget af det mest pinlige og latterlige, jeg har været med til længe, tilføjer han og påpeger, at SF nu ikke kan være en del af regeringen i mange år. Det kalder han sørgeligt.

Kommentator: Partiets sjæl er på spil
Kommentator: Partiets sjæl er på spil

Baggrunden for det totale sammenbrud i SF er, at staten vil sælge 19 procent af Dong Energy til den amerikanske investeringsbank Goldman Sachs for otte milliarder kroner. Det opfatter nogle SF'ere tilsyneladende som kamelen, der får bægeret til at flyde over.

Handelen med Dong bliver dog ikke påvirket af SF's exit - flere borgerlige partier stemmer nemlig for salget, og dermed får finansminister Bjarne Corydon (S) formentlig sin vilje, når aftalen skal godkendes endeligt af Folketingets Finansudvalg klokken 13.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Husker du X Factor-vinderen Emilie?...
bt.dk
LIGE NU: Politiet leder efter fire...
bt.dk
Danskere snyder eller dummer sig:...
bt.dk
Hidtil bedste afsnit af 'Liberty':...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx