04/09-13 12:39; Opdateret: 04/09-13 13:10

Politiet får nyt vidundervåben på vejenePolitiet får nyt vidundervåben på vejene

Politiet har nu fået et helt nyt våben til at fange alt fra nummerpladetyve til hardcore kriminelle, men også til at spotte biler, der ikke har været til syn.

storybild

Politiet har nu fået et helt nyt våben til at fange alt fra nummerpladetyve til hardcore kriminelle, men også til at spotte biler, der ikke har været til syn. (Billede: Polfoto)

Det er en scanner, der bonner ud, så snart politibilen kører forbi en bil med efterlyste nummerplader. Det skriver DR Nyheder.

- Vi vil finde en række sager, som vi ellers ikke havde fået opklaret og måske endda forhindre forbrydelser, inden de sker, fordi gerningsmændene kører rundt i efterlyste køretøjer, siger chefpolitiinspektør ved Midt- og Vestsjællands Politi, Sten Skovgaard til DR Nyheder.

LÆS OGSÅ: Politiet afbrød bryllup: Gommen stadig anholdt

Tre politibiler i Danmark tester scanneren fra i dag onsdag. Den ene bil hører til i Roskilde hos Sten Skovgaard, mens de to andre vil køre rundt i henholdsvis København og ved grænsen i Sønderjylland.

Systemet bliver opdateret hver dag. De registrerede biler tilhører alt fra organiseret kriminelle, til nummerpladetyve eller andre forbrydere. Og scanneren kan hjælpe politiet på sporet både før og efter en forbrydelse, forklarer Sten Skovgaard.

- Vi har både mulighed for at finde forbryderne på vej væk fra en forbrydelse, men også inden. For når vi får informationer fra vores samarbejdspartnere om, at en gruppe kriminelle for eksempel er kørt til Danmark, så koder vi selvfølgelig deres nummerplader ind i systemet, siger han til DR Nyheder.

Nummerpladescanneren består af tre kameraer på taget af politibilen. Og inde i bilen - lige ved instrumentbrættet, lyser en skærm op, så snart bilen passerer en af de efterlyste nummerplader.

LÆS OGSÅ: Politibil i sammenstød: Tre på hospitalet

- Den fortæller samtidig, hvad det er, nummerpladen er efterlyst for, så vi ved, hvordan vi skal gribe ind, siger Sten Skovgaard. Han forklarer, at politiet hos Midt- og Vestsjælland har registreret 900 tyverier af nummerplader inden for de seneste seks måneder.

- Og der vil det her system i hvert fald kunne bruges. Ikke kun til at opklare de tyverier, men også fordi biler på stjålne nummerplader almindeligvis bruges til kriminalitet, siger han. Københavns Politi skal også teste nummerpladescannere - primært til færdselspolitiet, mens politiet i Sønderjylland bruger deres testbil i forbindelse med grænsekontrollen.

Og det er ikke kun forbrydere, politiet går efter med dette system. Det kan også bruges til at finde de personer, der kører rundt i en bil, som ikke har været til syn.

- De nummerplader koder vi også ind i systemet, fortæller Sten Skovgaard. Politiet har nu tre måneder til at teste de tre køretøjer, og herefter skal nummerpladescannerne evalueres, før der bliver taget stilling til, om nummerpladescanneren skal være standardudstyr på danske politibiler.

- Der er mange perspektiver i det. Lige nu handler det om at finde ud af, hvordan vi bruger den bedst, siger Sten Skovgaard. Både Norge, Sverige og Storbritannien bruger allerede nummerpladescanneren. Flere af landene har brugt den i flere år.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Flyttede 17 dage før samlever døde:...
bt.dk
Kronprins Frederik tog røven på...
bt.dk
Se de værste: Sigrid kritiserede...
bt.dk
Medinas frække natklub-show: Frit...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx