Af - 15/02-14 18:19

Vælgere raser mod nyt partiskift – derfor er det ikke forbudtVælgere raser mod nyt partiskift – derfor er det ikke forbudt

En nordjysk lokalpolitiker skiftede parti i den forgangne uge, og det provokerer mange vælgere. Men der er en god grund til, at det ikke er forbudt, forklarer ekspert.

storybild

Søren Brink skiftede forleden fra Konservative til Venstre i byrådet i Jammerbagt Kommune. Det skifter får flere vælgere til at efterlyse en lov mod partiskift, men det er ikke en god idé, mener en valgforsker. (Billede: Jammerbugt Kommune)

Byrådsmedlemmet Søren Brink fra Jammerbugt Kommune har forladt Konservative til fordel for Venstre – blandt andet fordi arbejdspresset er mindre i et større parti.

Politiker skifter parti for at komme til at arbejde mindre
Politiker skifter parti for at komme til at arbejde mindre

Men den beslutning møder ikke stor forståelse blandt mx.dk's læsere.

'Hvis du ikke vil arbejde for det parti, du er valgt for, så træk dig', 'Fuldstændig til grin', og 'en DOVEN vendekåbe' lyder nogle af reaktionerne således i kommentarsporet under artiklen, og på Facebook mener flere, at partihopperi burde forbydes.

DF revser partiskiftere – men er selv stiftet af afhoppere
DF revser partiskiftere – men er selv stiftet af afhoppere

Der er imidlertid en god grund til, at der ikke er lovgivet imod partiskifter, forklarer valgforsker Johannes Andersen fra Aalborg Universitet.

Flertalsdiktatur
- Hvis man lavede sådan en regel, kunne den misbruges utroligt meget – for eksempel til at smide folk ud, som ikke er enige med flertallet. Så slipper man af med den person og får i stedet en suppleant ind, der måske er enig med fællesskabet, forklarer Andersen, der altså frygter, at et lovkrav om at trække sig, hvis man skifter parti, kan ende i flertalsdiktatur.

Dansk politiker underskriver sjældent løfte
Dansk politiker underskriver sjældent løfte

- Forholdet mellem vælgerne og den valgte er et tillidsforhold, så hvis en politiker svigter den tillid er det alene vælgerne, der kan drage konsekvensen. I et demokrati får man mulighed for at stemme igen, og så kan man jo stemme på nogle andre, der ikke har svigtet den tillid, tilføjer han.

- Der kan jo være gode grunde til, at man har valgt et bestemt medlem, som har været rigtig god til at løfte miljøspørgsmål. Den person skifter måske parti, fordi det gamle parti ikke længere går op i miljø, og så kan det godt være, at vælgerne stadig vil stemme på den person, selv om vedkommende har skiftet parti, vurderer valgforskeren.

LÆS OGSÅ: Socialdemokratisk stortalent raser over Sohns partiskifte

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Linse tordner mod TV3: Det er totalt...
bt.dk
Prins Charles skal arve historisk...
bt.dk
Kendt hotelkædes filial skal betale...
bt.dk
Ekspert slår alarm: 'Det her er den...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx