Af Ritzau - 22/08-16 01:20

Psykolog: Discountscreening af soldater koster unge livPsykolog: Discountscreening af soldater koster unge liv

Forsvarets screening af soldaters psykiske helbred før udsendelse i krig kritiseres skarpt af psykolog.

storybild

Forsvarets screening af soldaters psykiske helbred før udsendelse i krig kritiseres skarpt af psykolog. Arkivbillede. (Billede: Scanpix/Henning Bagger)

Der bliver sparet et helt forkert sted, når Forsvaret screener soldater, før de sendes i krig - og det får fatale følger for de hjemvendte veteraner.

Det mener Niels Skall, der er psykolog og konsulent ved Forsvarets Rekruttering, der screener unge soldater, som ønsker at uddanne sig for at blive klar til internationale missioner.

I et læserbrev i Politiken kalder han den nuværende screening for en "discountudgave".

Den finder i dag sted på baggrund af et spørgeskema. Herefter udvælges en lille gruppe, som efterfølgende har en telefonsamtale med en psykolog.

Over for avisen uddyber Niels Skall, hvorfor proceduren ifølge ham er fagligt uforsvarlig.

- Stemmen kan være frisk og frejdig, og vi registrerer måske ikke noget, mens vi i løbet af ti minutter ville få et andet indtryk, hvis vi sad over for vedkommende og så reaktionerne på vores spørgsmål, ansigtsudtryk og den slags, siger han.

Psykolog Svend Erik Olsen fra Forsvarets Rekruttering vurderer i Politiken, at det ikke er særligt afgørende, hvordan samtalen med en psykolog foregår.

Direkte adspurgt, om det handler om økonomi, svarer han:

- Ja, det gør det da også, og tid. Det er en afvejning af alle mulige ting. Spørgeskema og telefoninterview var vores bedste bud, da screeningen blev indført i 2011.

Men det koster altså unge liv, mener Niels Skall, fordi flere veteraner vælger at begå selvmord på grund af traumerne efter deres udsendelse.

Netop krigsveteraners psykiske helbred har været i fokus på det seneste.

Særligt soldater fra Balkankrigen har været i medierne, efter at en alvorligt psykisk syg veteran dræbte sine forældre i juli.

Til oktober udkommer "Taskforce selvmord", der hører under Forsvarets Veterancenter, med første del af sin undersøgelse om blandt andet procedurerne ved udsendelse.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

'I folkeskolen blev vores små sedler...
bt.dk
Fie Laursen viser sine bryster frem:...
bt.dk
S: Skilsmissepar skal tvinges til en...
bt.dk
Endelig: Kim Kardashian deler det...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx