Af David Andersen - 18/11-15 18:10

Jurist i nødråb til Folketinget: Tænk jer om!Jurist i nødråb til Folketinget: Tænk jer om!

Udlændinge vil med nye regler kunne frihedsberøves et år uden at se en dommer, fastslår Cepos' chefjurist.

storybild

Henriette Kinnunen. (PR-foto)

Mens bølgerne går højt i folketingssalen, hvor politikerne onsdag sidst på eftermiddagen er gået i gang med en lynbehandling af de asylstramninger, som et flertal blev enige om tirsdag aften, så sender chefjurist Henriette Kinnunen fra den liberale tænketank Cepos en advarsel til politikerne.

DF vil have asylstramninger på plads inden juleferien
DF vil have asylstramninger på plads inden juleferien

Forslaget om, at en minister skal kunne sætte kravet om, at frihedsberøvede udlændinge skal for en dommer inden for tre døgn ud af kraft, er i strid med grundlæggende retsprincipper, og det ville politikerne også kunne se, hvis de tænkte sig om, lyder det.

- Det kan ikke passe, at en retsstat som Danmark skal indføre regler, der er sammenlignelige med de forhold, flygtningene flygter fra, altså hvor frihedsberøvelse kan være på ubestemt tid uden at komme for en dommer.

Blå blok klar til at hastebehandle asylstramninger
Blå blok klar til at hastebehandle asylstramninger

- Sådan skal det ikke være i Danmark. Man kan godt forene hensynet til myndighedernes praktiske opgaveløsning og hensynet til de enkelte individer, siger Henriette Kinnunen.

Netop spørgsmålet om, hvor længe udlændinge egentlig vil kunne sidde frihedsberøvet uden at se en dommer, fylder en del under behandlingen i folketingssalen.

De Radikale og Folketingets venstrefløj frygter, at udlændinge vil kunne frihedsberøves i op til 12 måneder uden at komme for en dommer. Det afviser Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, som en teoretisk situation.

Røde Kors-boss om telte til flygtninge: Er vi et uland?
Røde Kors-boss om telte til flygtninge: Er vi et uland?

Men det er rigtig nok, hvad kritikerne siger, fastslår Kinnunen: I princippet vil en udlænding kunne sidde frihedsberøvet i op til 12 måneder uden at komme for en dommer.

- Jeg er ret sikker på, at hvis vi en dag står i den situation, at en person har været frihedsberøvet i 12 måneder uden at komme for en dommer, så vil de politikere sige: Det var ikke det, vi mente, og hvor er politiet håbløse.

- Men nej, det er ikke politiet, der er håbløse. Det er de folketingsmedlemmer, der lige nu har chancen for at lave den rette lovgivning, men er i færd med at forsømme det.

Konkret foreslår Cepos, at alle udlændinge også i ekstraordinære situationer skal stilles for en dommer inden for en bestemt tidsfrist.

Flygtninge i telte: Regeringen præsenterer ny asylpakke
Flygtninge i telte: Regeringen præsenterer ny asylpakke

Det behøver ikke nødvendigvis være tre døgn, som de nuværende regler foreskriver, men det kunne for eksempel være 14 dage eller en måned, foreslår Kinnunen.

- Jeg tror ikke, der er nogen, der ikke anerkender de udfordringer, myndighederne står over for.

- Men hvad er omkostningen ved, at man siger, at ingen i Danmark skal være frihedsberøvet i mere end 14 dage eller en måned? Er det ikke et meget rart princip, spøger chefjuristen.

- Loven bliver forhastet igennem. Mit forslag er på ingen måde radikalt. Hvis de tænkte sig om, ville de nok synes, at det var meget fornuftigt. Men på grund af hastværk ser de sig nødsaget til at gennemføre det, der er på tegnebrættet, siger Henriette Kinnunen.

LÆS OGSÅ: Blå lejr vil have Løkke til at fokusere på grænsekontrol

LÆS OGSÅ: Qvortrup: Asylstramninger er symbolpolitik uden effekt

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Politiet rykkede ud til...
bt.dk
BT-journalist udsat for...
bt.dk
Tennis-direktør afviser...
bt.dk
UHH: Vender endnu en stor stjerne...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx