Af - 28/08-15 12:56

Gymnasiepiger: Vi er for tykkeGymnasiepiger: Vi er for tykke

Både unge piger og drenge har et forvrænget syn på deres krop, en tendens, der er steget de sidste fem år. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Statens Institut for Folkesundhed.

storybild

54 procent af gymnasiepiger synes, at de er for tykke. Det viser en ny undersøgelse. (Pigerne på billedet har ikke noget med undersøgelsen at gøre) (Billede: Polfoto)

Unge kæmper i stadig højere grad med deres selvværd, når det kommer til kroppen, viser en undersøgelse blandt 70.546 gymnasieelever foretaget af Statens Institut for Folkesundhed.

54 procent af de adspurgte piger i gymnasiet synes ifølge undersøgelsen, at de er for tykke. En tendens, som gennem de seneste fem år kun er blevet tydeligere.

- Andelen af piger, der er utilfredse med deres krop, er stigende. Vi lavede en undersøgelse for fem år siden i 2010 mellem gymnasieelever og ud fra den, kan man sige, at tendensen er stigende, siger leder for Center for Ungdomssstudier Søren Østergaard.

Professor og forskningsleder ved Statens Institut for Folkesundhed Janne Tolstrup har været med til at lave den nye undersøgelse fra Statens Institut for Folkesundhed, der viser en stigende tendens blandt unge piger.

- Det er helt vildt ærgerligt. Vi kan se, at det kun er en meget lille del af de piger, der synes, de er for tykke, som faktisk er det, siger Janne Tolstrup.

Ifølge Janne Tolstrup kan Facebook og Instagram forklare en del af udviklingen.

- Unge føler i dag et kæmpe pres i jagten på at være perfekt. Og det hjælpes ikke af sociale medier, hvor man fremstiller sig selv på bedst mulig måde. Det tror jeg helt sikkert er noget af forklaringen på, at mange unge piger føler sig for tykke, siger Janne Tolstrup.

Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?
Klamydia: Skal gymnasieelever have seksualundervisning?

Søren Østergaard er enig med Jane Tolstrup i, at udviklingen skyldes nutidens forvrængede kropsopfattelse.

- Man bliver mere og mere utilfreds, og det hænger sammen med, at det perfekte er blevet normalt. Vi har i dag 12-tals piger, men det gælder ikke kun karakterer, også deres krop, kærester og det hele, forklarer Søren Østergaard.

Lærere: Sådan forsøger elever at snyde under eksamen
Lærere: Sådan forsøger elever at snyde under eksamen

Det er ikke kun de unge gymnasiepiger, der har lavt selvværd. Undersøgelsen viser også, at cirka en fjerdedel af drengene synes, at de er for tynde.

- Den perfekte mand, som man ser i mediebilledet og i reklamer har muskler og sixpack på maven, og det er noget, de unge drenge rigtig gerne vil efterligne. Det betyder, at mange drenge, som ikke er muskuløse føler, at de ikke ser ud, som man skal, siger Jane Tolstrup.

Det lave selvværd blandt piger og drenge forstyrrer deres faglige præstationer i skolen.

- Der er en sammenhæng mellem trivsel og indlæringsevne. Hvis jeg føler, at jeg ser herre nederen ud, så er det sværere at præstere ordentligt i skolen, siger leder for Center for Ungdomssstudier Søren Østergaard, der mener, at dialog på gymnasierne, i venindegrupperne og omkring spisebordene derhjemme er vejen frem.

Johannes jagter 12-taller og betaler dyrt for det
Johannes jagter 12-taller og betaler dyrt for det

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx