Af - 08/08-16 04:00; Opdateret: 08/08-16 11:32

Ideal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgtIdeal for unge: Men modellers sundhed bliver ikke undersøgt

Modebranchen har stadigvæk ikke fået indført et obligatorisk sundhedstjek af modellerne.

Bildstrecke im Grossformat »

Læs mere om sundhedstjek og Modebranchen Etiske Charter ved at klikke videre i galleriet her.

Når modeugen i København åbner på onsdag er der ingen sikkerhed for, at de modeller, der går på catwalken, ikke lider af en spiseforstyrrelse.

Det obligatoriske sundhedstjek af alle danske modeller, som modebranchen sidste år besluttede at indføre, er nemlig ikke faldet på plads, fordi man ikke kan nå til enighed om, hvem der skal betale for at tjekke modellerne.

Dermed har modebranchen ikke opfyldt sit eget mål om, at alle modeller under 18 år skulle have lavet et sundhedstjek inden udgangen af 2015.

- Det er ikke tilfredsstillende. Det går ud over modellerne og de mange unge mennesker, der spejler sig i dem, siger Steen Andersen, generalsekretær i Landsforeningen mod spiseforstyrrelser og selvskade, som siden 2007 har kæmpet for at få undersøgt modellernes sundhed systematisk og selv sidder med i styregruppen for projektet.

- Vi oplever jo flere og flere unge med spiseforstyrrelser, og modebranchen er en så væsentlig del af at opbygget idealet for de unge, så det er utrolig vigtigt, at vi får indført sundhedstjekket, siger han.

Eva Kruse, direktør i Danish Fashion Institute, som sammen med Steen Andersen er medlem af den styregruppe, der skal få implementeret sundhedstjekket, peger på, at forsinkelsen blandt andet skyldes, at det ikke har været muligt at få offentlige støttekroner til ordningen.

- Det står stadig som et stort spørgsmålstegn, hvordan det skal finansieres. Der har vi heller ikke kunnet mærke, at der var politisk opbakning til at støtte. Nu arbejder vi med finansiering igennem et bidrag fra branchen. Det er bare meget mere besværligt, end vi i første omgang havde forestillet os. Men vi har ikke givet op på det, siger hun og forklarer, at arbejdsgruppen mødes igen efter modeugen for at diskutere ordningen og de mange udfordringer ved at etablere den.

Blandt andet fordi ambitionen er et ensartet, landsdækkende tilbud til modellerne. Det skal også være uafhængigt, så der ikke kan opstå uklarhed, som hvis eksempelvis et sundhedstjek blev arrangeret hos modelbureauerne selv. Og så skal resultatet af sundhedstjekket kunne oplyses modelbureauet, så de kan handle, hvis det bliver nødvendigt. Noget, som viste sig at være en udfordring under pilotprojektet, hvor Københavns Kommune fandt penge til sundhedstjek af 100 modeller. Bureauerne kunne bare ikke få oplyst, om deres modeller var sunde eller ej, da det ville være brud på den tavshedspligt, det faglige personale havde overfor modellerne.

Og så er der selve sundhedstjekkets indhold. Eva Kruse understreger, at det ikke kun handler om at finde modeller med spiseforstyrrelse. Men også identificere og hjælpe modeller, der har risiko for at udvikle et usundt forhold til eksempelvis deres krop og mad.

Det er dermed ikke nok med at se på modellernes Body Mass Index også kaldet BMI eller udføre almindelig helbredsundersøgelse, som man kender den fra sin praktiserende læge, der skal til.

- Det er ikke så nemt at spotte en spiseforstyrrelse, en alvorlig psykisk lidelse, som ikke altid er til at se, og som dem, der er rigtigt syge ofte er gode til at gemme, siger Eva Kruse.

Trods det foreløbigt fejlslagne forsøg på at etablere et sundhedstjek for branchen modeller, mener Eva Kruse, at Modebranchens Etiske Charter har værdi.

- Det der står i charteret lige nu, handler slet ikke kun om sundhedstjekket. Og hvis du kigger på de alle andre punkter, så bliver de jo gennemført. Der findes en styregruppe, der halvårligt evaluerer og påtaler de brands, der arbejder med for tynde modeller i forhold til charterets værdier. Det kører allerede. Der er 16-års aldersgrænse, der bliver serveret sund, og nærende kost til alle modeller og modellerne får løn for arbejde. Så alle de andre ting, bliver gennemført. Så charteret har fuld værdi, siger hun.

Hun understreger, at ambitionen om at indføre sundhedstjek hele tiden har været betinget af, at sundhedsmyndighederne ville hjælpe til. Og det er kommet bag på styregruppen, at der ikke er opbakning at finde, så de nu må arbejde på en løsning selv.

- Sundhedstjekket er et yderligtgående add-on, som vi selv kom på banen med. Lad os få raskmeldt de raske og få fundet dem, der har brug for hjælp, siger Eva Kruse.

Styregruppen for Modebranchens Etiske Charter mødes som beskrevet halvårligt, og i deres referater, de har valgt at gøre offentligt tilgængelige, er det flere gange beskrevet, hvordan de vil påtale modemærker og modelbureauer, der har med for tynde modeller at gøre.

- Grunden til, at vi har skabt det etiske charter, og det også omhandler et sundt kropsideal, er at modellerne også er rollemodeller for andre – især unge. Derfor mener vi, at modebranchen har et ansvar for at fremme et sundt ideal - et kropsideal som er mere naturligt slankt. Det er derfor, vi påtaler, når der er nogle, vi synes er for tynde til at udfylde den ambition, siger Eva Kruse.

- I det generelle billede synes vi, at det forbedrer sig. Fra bureauerne hører vi også, at flere og flere af kunderne siger, når de booker, at pigen ikke må være for tynd. Så der er helt klart et fokus fra branchen på, at man ikke har lyst til at fremme det her ultratynde ideal. Men derfor er der stadig nogle, som vi vil mene er for tynde, i forhold til det ønske vi har om et sundt ideal, siger Eva Kruse.

Ida Burchardi, formand i Foreningen Danske Modeller, der repræsenterer cirka 200 danske modeller, ærgrer sig over, at det skal være så svært at få et initiativ som alle ønsker og er glade for, implementeret.

- Det er frustrerende, at man ikke kan finde pengene. Alle vil gerne have forandring, men det er en udfordring at få finansieret tjekket. Der er sket et positivt skred i branchen, så der i dag er meget mere fokus på modellernes trivsel. Den nye holdning er efterhånden velintegreret i branchen, men adfærdsændringen og de konkrete justeringer tager desværre bare tid.

- Sundhedstjekket er en rigtig god ting, og sådan bliver det også opfattet i branchen. Men det kan ikke passe, at man ikke kan finde pengene til at sikre sig, at de modeller, der bærer tøjet, har det godt, siger hun.

Hun forklarer, at et sundhedstjek vil være en stor hjælp for alle modeller - og ikke blot dem, der lider af en spiseforstyrrelse.

- Det vil betyde, at mange modeller slipper for at blive sygeliggjort, fordi der er en opfattelse af, at hvis man har en BMI på under 18,5, så er man syg, hvorimod man pr definition er sund, hvis den er over. Sådan hænger det ikke sammen, selv om mange tror det. Der ud over vil sundhedstjekket også hjælpe med at gribe dem, der er syge, og som skal have hjælp..

Kritik af modeugen: Lader unge arbejde uden løn
Kritik af modeugen: Lader unge arbejde uden løn

Masser af modeller på podiet uden modebranchens nye sundhedstjek
Masser af modeller på podiet uden modebranchens nye sundhedstjek

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx