03/11-17 19:03

Argumenter for og imod far på mere barselArgumenter for og imod far på mere barsel

Det kan være svært at melde ud på jobbet, at man gerne vil holde barsel ud over de i loven sikrede uger, men det giver mening både familiært og økonomisk.

storybild

Danmark er bundprop i Norden, når det kommer til fædre på barsel. De danske mænd tager cirka ti procent af barslen herhjemme. Free/Nataliya Hora/colourbox

København. Hvis far tager blot en uges ekstra barsel, ud over de to uger som loven har garanteret ham, så kommer familien til at kunne mærke det på bundlinjen.

Én uges ekstra barsel reducerer løngabet imellem mor og far i op til fire år efter barnets fødsel. Reduktionen kan være helt op til 14.000 kroner om året.

- Jeg har kigget på tre aspekter af, at far tager barsel. Mors løn, mors ledighed og udligning af løngabet i familien, og resultaterne viser mere løn, mindre ledighed og mindre løngab, siger cand.scient.soc. og forskningsleder ved Rockwoolfonden Signe Hald Andersen.

Fordi fars barsel har mindre betydning for hans egen indtjening, stiger indkomsten for familien samlet, når mor udligner løngabet.

- Familierne kan bruge resultaterne til at tage stilling til, hvordan de vil fordele barslen, forklarer Signe Hald Andersen.

Med en reduktion i løngabet og udsigt til lønfremgang ved at overlade en uges barsel til far kan kvinder måske få et større incitament til at se barslen som et familieprojekt, hvor lighed i løn og arbejdsliv kan sikres, hvis lighed i barsel også efterstræbes.

Men alligevel er der et misforhold mellem både at få mænd til at tage barslen og få kvinderne til at afgive den. I regeringens udspil "Orlov - ta' det som en mand", står det klart, at mænd kun tager ti procent af barslen i Danmark.

- Mænd og kvinder har typisk svært ved at sige nej forskellige steder, og for mænd, så er det svært på jobbet at udvise de omsorgsværdier, der ligger i gerne at ville på barsel, forklarer Sebastian Nybo, der er foredragsholder og underviser i forandringsledelse.

Hvis en arbejdsplads samtidig ikke har præcedens for, at mænd går på barsel, så kan det være enormt svært at åbne ballet. Her er især ledere vigtige for at skabe forandring.

- Jeg har bedt topledere om at tage barnets første sygedag for at vise de ansatte, at det kunne man godt, fortæller Sebastian Nybo.

For mange mænd er det frygten for, hvor karrieren står, når de kommer tilbage, der holder igen, selv om den samme angst og tvivl kan ramme kvinder, som er væk i meget længere tid, vurderer han.

- Er man topleder og så vigtig, at man kan falde ud af flowet, hvis man er for længe væk, så kan man jo starte med mindre skridt end halv-halv, siger Sebastian Nybo.

Kvinder har omvendt svært ved at afgive moderlighed udadtil, når manden på barsel tager del i den omsorg, som det omkringliggende samfund automatisk tildeler moren. Samtidig føler mange, at barsel ikke er noget fælles, men noget de giver fra sig, hvis far skal mere på banen, vurderer han.

- Det er altså vigtigt, at barnet får to primære voksne og ikke kun en eller halvanden. Det kan forældrene give til barnet ved at lade faren komme til. På den måde er det også at vise moderlig omsorg at dele ud af barslen, siger Sebastian Nybo.

Fakta: Fokuser på det positive i stedet for det negative

- Det ændrer mere at gå foran som et godt eksempel på jobbet som mand end blot at tale om det og opfordre andre til det. Præcedens gør det nemmere for andre.

- Begge forældre på barsel sikrer begges tilknytning til barnet fra en tidlig alder.

- Man kan lave hybridløsninger og planlægge nogle ugers barsel til far, så det påvirker projekter på jobbet mindst muligt.

- I er kun mennesker. Far kan snyde og tjekke mails om aftenen, hvis det mindsker nervøsiteten for jobbet.

Kilde: Sebastian Nybo.

/ritzau fokus/

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Joachim og Marie besøgte Danmarks...
bt.dk
Dansk realitystjerne jubler: 'Jeg har...
bt.dk
Komiker langer ud efter politiker:...
bt.dk
Motorcyklist sendt til traumecenter...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx