Af - 21/10-16 06:58; Opdateret: 21/10-16 08:08

Ekspert: Derfor skal du vælge rundstykker med mørke birkesEkspert: Derfor skal du vælge rundstykker med mørke birkes

Danskerne foretrækker deres rundstykke med mørke birkes på, viser en ny undersøgelse. Det giver også den bedste smagsoplevelse, fortæller fødevareekspert.

Bildstrecke im Grossformat »

Kilde: En undersøgelse, som analyseinstituttet YouGov har udarbejdet for metroxpress i oktober.

Rundt eller aflangt? Groft eller lyst? Med rosiner eller kerner?

Rundstykker kommer i alle afskygninger, og mange af dem har også birkes på toppen. Men gør de bittesmå, runde korn egentlig nogen forskel på smagen?

Det tyder noget på.

I hvert fald svarer 37 procent af danskerne, at de foretrækker mørke birkes på deres rundstykke. Det viser en ny undersøgelse, som metroxpress har fået udarbejdet af YouGov.

Flertallet af danskerne: Vi vil have underbollen
Flertallet af danskerne: Vi vil have underbollen

De lyse birkes er knap så populære: Kun syv procent af deltagerne i undersøgelsen vil helst spise rundstykker med lyse birkes, mens 35 procent ligegodt kan lide rundstykker med og uden birkes. Kun 16 procent foretrækker et birkes-frit rundstykke.

Ifølge fødevareekspert Michael René, der er lektor på professionshøjskolen Metropol, går de 16 procent glip af en bedre smagsoplevelse, når de vælger birkes fra.

Den mørke birkes smager en tand bittert. Et birkes-frit rundstykke med nutella, smør eller syltetøj smager for det meste sødt og surt, og det ”mangler” derfor den bitre smag. Med de mørke birkes får du altså nogle bitterstoffer, som du ikke ville få ellers.
Det vurderer Michael René, der er lektor på professionshøjskolen Metropol.

TEST DIG SELV: Hvilken kage er du?
TEST DIG SELV: Hvilken kage er du?

Han fortæller, at man smagsmæssigt skal stræbe efter at få et balanceret og bredt sanseindtryk for at få stimuleret alle sanser. Hvis din mad derfor ”kun” har søde og sure smage, vil det gavne måltidet at få tilført lidt bittert.

- Hvis man kan opnå alle grundsmage, får man et mere fuldendt måltid, siger Michael René til metroxpress.

De lyse birkes smager i modsætning til de mørke mere sødt. På et lyst rundstykke tilfører de lyse birkes altså ingen ekstra grundsmag.

- De mørke birkes smager en tand bedre end de lyse, da de mørke har en ekstra bitterhed, vurderer eksperten.

Ernæringsekspert: Her er sandheden om 'farlig' Nutella
Ernæringsekspert: Her er sandheden om 'farlig' Nutella

Han understreger dog, at du får den bedste smagsoplevelse ved at vælge et rundstykke med birkes frem for ét uden– uanset farven på birkesene.

- Både de lyse og mørke birkes har en nøddesmag. De mørke smager lidt som hasselnød, og den lyse som jordnød, og det gør smagen i rundstykket mere delikat, siger Michael René.

Der er altså flere ”smagsargumenter”, der taler for, at du skal vælge et rundstykke med mørk birkes på, næste gang du står hos bageren.

- Det eneste negative ved birkes er, at de kan sætte sig mellem tænderne, så det er selvfølgelig en risiko, man skal være villig til at løbe, griner fødevareeksperten.

Mørke birkes

LÆS OGSÅ: I dag er det international Nutella-dag: Derfor elsker vi Nutella

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx