Af - 13/01-16 04:00; Opdateret: 13/01-16 08:06

Tina og Maria fik deres  kræftdiagnoser via telefon: - Det var groteskTina og Maria fik deres kræftdiagnoser via telefon: - Det var grotesk

Danmark. Hver femte unge kræftpatient får besked om sin kræft- diagnose på mobilen, selv om det er i strid med retningslinjerne. Sundhedsministeren kalder det ‘uacceptabelt’.

Bildstrecke im Grossformat »

Hvert år får mindst 500 unge at vide, at de har kræft. Men ifølge en ny rapport fra Kræftens Bekæmpelse, ‘At være ung og få Kræft’ om kræftpatienter mellem 15 og 29 år, får hver hver femte af disse unge besked ved et telefonopkald eller bare en indtaling på mobilen.

En af dem, som har oplevet at få besked, om at situationen var alvorlig, indtalt på svareren, er Tina Brændgaard Nissen, som dengang befandt sig på en villavej i Vanløse:

- Det var en grotesk måde og angstprovokerende ud over alle grænser. Jeg satte mig ned på vejen og græd af angst og fortvivlelse. Sikker på, at jeg nu som min mor skulle dø af brystkræft. Og så tilhører jeg endda de heldige, for jeg kunne hurtigt få fat på min kæreste, fortæller hun.

Maria fik sin kræftdiagnose i Bilka
Da sygeplejerske Maria Brix i 2013 blev tjekket for celleforandringer, var hun ikke spor bekymret, så da hun for to år siden blev ringet op af en læge i Bilka, som fortalte, at hun havde livmoderhalskræft, fik hun sit livs chok.

- For det første var det fuldstændigt grænseoverskridende og intimiderende at skulle tale om det i Bilka, hvor alle kunne se og høre på mig, at det ikke var en normal samtale. For det andet forlangte han, at jeg midt i de frosne grøntsager skulle sige ja til at få fjernet hele underlivet, fortæller Maria Brix, som nægtede at diskutere sin kræftbehandling midt i et supermarked.

Flere unge får kræftdiagnose
Flere unge får kræftdiagnose

- Det irriterede ham, og da han sluttede vores samtale af med at ønske mig ‘en fortsat god dag’, kunne jeg ikke afkode, om det var udtryk for en ufølsom vane eller simpelthen vrede mod mig, fordi jeg nægtede at diskutere i Bilka, om jeg var indstillet på ‘at få ryddet hele underlivet’, men insisterede på en samtale om operation, som gav mulighed for senere at få børn, fortæller Maria Brix, der den dag i dag ikke kan huske, hvordan hun kom hjem. Kun at hun fik op til flere angstanfald i bilen.

Det er helt, helt forkert. Jeg vil tage op med ministeren, hvad vi kan gøre ved det.
- Formand for sundhedsudvalget, Liselott Blixt (DF)

Sundhedsminister Sofie Løhde (V) kalder telefonkonsultationerne for ‘uacceptable’ og opfordrer nu lægerne til at stramme op og overholde reglerne:

- Alvorlige beskeder skal ikke overdrages via en telefonsvarer. Derfor er det også uacceptabelt, at det sker, og det kommer faktisk bag på mig,« siger Sofie Løhde, som påpeger, at det dog skal være muligt for patienter at få også alvorlig besked på telefonen, hvis det passer patienten bedst og ‘udtrykkeligt er aftalt på forhånd’.
Lægeforeningens formand, Andreas Rudkøbing, er enig i, at telefonbeskeder kun er akceptable, hvis de er aftalt på forhånd.

- Reglerne siger, at vi er forpligtigede til at give alvorlige beskeder hensyns- og omsorgsfuldt med respekt for, at de kan give anledning til akut fortvivlelse, så jeg synes, man bør se nærmere på rapportens tal, siger Andreas Rudkøbing.

Ung kræftpatient: Jeg blev lagt på stue med en dement dame på 95 år
Ung kræftpatient: Jeg blev lagt på stue med en dement dame på 95 år

Dødssyg af kræft: Hvordan skriver man testamente som 19-årig?
Dødssyg af kræft: Hvordan skriver man testamente som 19-årig?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx