Af Lars Dinesen - 28/07-15 16:59

Atomaftale baner vejen for samarbejde mellem EU og IranAtomaftale baner vejen for samarbejde mellem EU og Iran

Efter årelange forhandlinger om Irans atompolitik er følgen af den netop indgåede aftale øget samarbejde.

storybild

Her ses den iranske udenrigsminister Mohammad Javad Zarif og EUs foreign policy chief Federica Mogherini (Billede: Polfoto/AP/Vahid Salemi)

Allerede på et par uger efter den indgåede atomaftale er tonen mellem Iran og EU blevet væsentlig mere forsonlig. Parterne er rede til at indlede samtaler om en række emner, lød det fra Irans udenrigsminister Mohammad Jarvad Zarif.

Udtalelsen faldt på et fælles pressemøde tirsdag i Teheran med EU's udenrigspolitiske chef, Federica Mogherini, der var kommet på et endags-besøg for at drøfte implementeringen af aftalen.

- Der vil blive holdt møder på højt niveau mellem Iran og EU med drøftelser af eksempelvis energisamarbejde, menneskerettigheder, kamp mod terrorisme og regionale spørgsmål, sagde Zarif.

Atomaftalen blev indgået 14. juli i Wien mellem på den ene side Iran og den anden stormagterne USA, Frankrig, Rusland, Kina, Storbritannien og Tyskland. Aftalen afslutter et årelangt dødvande med styret i Teheran om dets kontroversielle atomprogram.

Kerry i heftig strid med Republikanerne om Iran-aftale
Kerry i heftig strid med Republikanerne om Iran-aftale

Efter at betingelserne for aftalen lå fast, sagde Irans øverste leder ayatollah Ali Khamenei, at Teheran ikke ville lukke for støtten til sine regionale allierede, heriblandt Hizbollah i Libanon, Syriens regering og shiamuslimer i Bahrain og Yemen.

USA betegner Iran og Syrien som "statslige støtter af terrorisme" og Hizbollah som en "terrororganisation".

Mogherini siger, at gennemførelsen af aftalen "afhænger af den politiske vilje fra alle involverede parter. Aftalen har potentiale til at bane vejen for et bredere samarbejde mellem Iran og Vesten.

Republikanere klar til kamp mod atomaftale: Skal stoppes
Republikanere klar til kamp mod atomaftale: Skal stoppes

- Regionalt og internationalt samarbejde med Iran har stor betydning for os, sagde den italienske EU-politiker.

Mogherini mødtes mandag med politikere og embedsmænd i Saudi-Arabien for at berolige Irans ærkerival, der er dybt bekymret over aftalen.

Det sunnimuslimske kongerige og dets allierede golfstater beskylder Teheran for at blande sig i forholdene i Bahrain, Irak, Syrien, Libanon og Yemen.

LÆS OGSÅ: Obama: Atomaftalen med Iran er en sejr for diplomatiet

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Chok: Historiske danske legender...
bt.dk
Person og to hunde er gået igennem isen
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx