Af - 13/11-15 13:06; Opdateret: 13/11-15 13:56

Sådan overlever du en atomkatastrofeSådan overlever du en atomkatastrofe

I anledning af at der har været atomkatastrofe-øvelse, kommer her et par råd til, hvad du skal gøre, hvis det en dag bliver virkelighed.

storybild

Det kommer nok ikke til ske, at himlen over Danmark en dag ser sådan her ud, men det er altid godt at være forberedt. Få et par gode råd til at slippe uskadt fra en atomkatastrofe længere nede. (Billede: Polfoto/AP)

Onsdag og torsdag skulle have stået i atomkatastrofens tegn for Beredskabsstyrelsen, Rigspolitiet og en masse afdelinger i ministerierne, der var kaldt ind til årets krisestyringsøvelse.

Sådan kom det kun delvist til at gå, for onsdag aften blev øvelsen afblæst, selv om den kun var halvvejs, og selv om der ikke en gang var sket et radioaktivt udslip fra det atomdrevne russiske skib, der dannede ramme om den fiktive krise.

Øvelsen time for time: Sådan ramte den planlagte atomkatastrofe Danmark
Øvelsen time for time: Sådan ramte den planlagte atomkatastrofe Danmark

Forhåbentlig vil de alle sammen være klar alligevel, hvis det utænkelige skulle ske, og Danmark blev ramt af en atomulykke.

Alligevel har vi dog på metroxpress hevet fat i afdelingschef på Center for Nukleare Teknologier på DTU, Sven Poul Nielsen, der her giver et par råd til, hvordan man slipper nogenlunde uskadt fra en eventuel atomkatastrofe. Det mener han i øvrigt, at der er ret gode chancer for.

- Generelt er det en overvurderet katastrofe. Det er nærmere bekymringen for den, der er den største trussel, siger han.

Dansk atomulykke: En alvorlig leg om liv og død
Dansk atomulykke: En alvorlig leg om liv og død

Søg indenfor
I første omgang skal du søge indenfor og lukke døre og vinduer for at beskytte sig mod den forurenede luft. Tænd for TV og radio, så du kan høre, hvad myndighederne anbefaler.

Undgå panik
Hvis alle begynder at handle på egen hånd, så er der større risiko for sekundære ulykker. Myndighederne sørger for at evakuere, for de ved, hvornår forholdene er bedst til det.

Kriseøvelse aflyst af flygtningesituationen
Kriseøvelse aflyst af flygtningesituationen

Klar med jod
Radioaktive og kræftfremkaldende jod-isotoper bliver optaget i skjoldbruskirtlen via forurenet luft og mad, men det kan man blokere ved at indtage ikke-radioaktiv jod gennem tabletter.

I Tjenobyl oplevede man, at børn fik kræft i skjoldbruskirtlen, fordi de drak mælk fra køer, der havde spist forurenet græs og derfor var fyldt radioaktive isotoper. Jodtabletter må kun indtages på myndighedernes opfordring, da der også er bivirkninger.

Hvis det er en atombombe
Her er det ikke radioaktiv stråling, man skal frygte mest. Det er i langt højere grad trykbølge og varmestråling, der er dødbringende.

Derfor gælder det om at have så meget mellem dig selv og eksplosionen som muligt, fortæller sprængstofekspert Erik Krogh Lauritzen.

- Man skal ind bag noget meget tykt beton eller langt ned under jorden, siger han.

Rusland: Terrorhandling er måske skyld i russisk flystyrt
Rusland: Terrorhandling er måske skyld i russisk flystyrt

LÆS OGSÅ: Nye teorier: Var der en bombe om bord på flyet?

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx