Af Christian Hansen - 02/05-18 21:02

Kendt forfatter beskyldes for karaktermord på død 19-årig: 'Vi genkender bedst familiens forklaring' Kendt forfatter beskyldes for karaktermord på død 19-årig: 'Vi genkender bedst familiens forklaring'

Den prisvindende forfatter, Jane Aamund, har ikke politiets opbakning i sin udlægning af, hvad omstændighederne var, da en 19-årig pige faldt i døden.

storybild

Jane Aamund beskyldes for karaktermord på en død 19-årig. Arkivfoto (Billede: Christian Liliendahl)

Det oplyser Midt- og Vestjyllands Politi til BT.

Jane Aamund fortæller i sin nye roman, 'Samtaler om natten,' om en episode i Lemvig, der er sket inden for 'de sidste måneder.' Her dør en ung pige som følge af 'ungdommelig kådhed og en skør og farlig skoletradition, som er en slags mandomsprøve,' skriver Jane Aamund i kapitel 10, 'Ulykkerne.'

Pigen, der omtales, kan ingen, ifølge forældrene, være i tvivl om, er den 19-årige Klara Kirk, der i august sidste år døde efter et fald på ti meter centralt i Lemvig, da hun ville springe mellem to tage.

Det fik tirsdag forældrene til at offentliggøre et læserbrev, hvor de tager afstand til Jane Aamunds fortælling om dødsfaldet.

'Jane Aamund digter et hændelsesforløb helt efter egen fantasi. Hun påstår, at Klara førte an i en flok af unge, der havde den hensigt at gennemføre en manddomsprøve på Lemvigs hustage. Jane Aamund underholder endvidere med en digtet historie om, at de unge gejler hinanden op for at få Klara til at springe,' skriver familien blandt andet.

Roman udgivet 20. april 2018 på forlaget Peoples Press.

Lemvig i Vestjylland. Jane Aamund er alvorligt syg. Smerter og uro holder hende vågen i de sene aften- og nattetimer og giver plads til tanker og erindringer fra et langt liv. I samtaler om natten fortæller hun om alt det, der giver mening. De morsomme anekdoter, der vækker latter, systemet, der behandler hende og dem, der tager sig af hende. Menneskene på hendes barndoms hjemegn, som er svære at komme ind på livet af, men tæt på i hjertet. Og om alt det, der var sjovt, og det der var og er en sorg. Samtaler om natten er en ærlig og livsbekræftende fortælling fra en af Danmarks mest folkekære forfattere, lyder forlagets beskrivelse.

Den 81-årige forfatter fortalte til Lemvig Folkeblad, at hun godt forstår forældrenes reaktion. Samtidig fortalte hun dog, at hun står ved sin version af, hvad der skete, i håb om, at det kan afskrække andre unge fra at følge farlige trends som eksempelvis at springe ud fra broer, lød det.

»Det overrasker mig, at der er så mange uopklarede ting omkring den forfærdelige ulykke. Omtalen af ulykken blev bragt i alle medier. Det var før, jeg skrev om ulykken i min bog. Det var ikke nogen hemmelighed. Mine kilder til min version af historien var tæt på den unge ulykkelige pige den aften. Jeg tror, jeg selv ville have reageret på samme måde, som forældrene har gjort i læserbrevet til Folkebladet. Sådan må man reagere, det er for stor en sorg,« sagde hun.

Men politiet fortæller nu til BT, at undersøgelser omkring sagen ikke peger i retning af fortællingen i 'Samtaler om natten.'

“Vi konkluderede hurtigt på baggrund af vidneforklaringer, at der var tale om en tragisk ulykke, og at der ikke var noget politimæssigt i det. I forhold til den konklusion, vi er nået frem til, kan vi bedst genkende familiens forklaring af, hvad der skete, siger kommunikationsrådgiver i Midt- og Vestjyllands Politi, Mette Helm.

Du kan læse hele forældrenes kommentar til Jane Aamunds fortælling om dødsulykken herunder.

Forfatteren Jane Aamund har ladet historien om den tragiske ulykke, hvor Klara Kirk faldt ned og slog sig ihjel efter et forgæves spring i Toldbodgade, indgå i sin nye bog "Samtaler om natten".

Vi har modtaget følgende kommentar fra Klara familie, forældrene Janni og Niels Kirk samt hendes bror Emil. Vi bringer kommentaren i sin ordlyd, og Niels Kirk tilføjer, at det her er, hvad familien ønsker at sige, og at den ikke vil indgå i en yderligere dialog.

Kære borgere i Lemvig og omegn, denne kommentar finder vi desværre nødvendig, da vi har erfaret, at omstændighederne ved vores datter, Klara Kirks død, i en nylig udkommen bog af Jane Aamund er blevet voldsomt fordrejet. Begivenhederne op til er omskrevet, så det nu fremstår som underholdning og samtidig underbygger den konklusion, Jane Aamund har ønsket at opnå.

Vi ved ikke, om Jane Aamund finder, at hun som forfatter har ret til at digte på nyligt indtrufne begivenheder, når blot man kalder det en roman. Men den journalistiske stil, Jane Aamund benytter, gør, at vi som Klaras forældre må tilbagevise hele historien, da ingen i Lemvig kan være i tvivl om, at det er vores datter hun refererer til.

Allerede i det indledende afsnit omkring Klara skriver hun, at "Ved sidste skoledag på gymnasiet er det tradition, at man fester med alkohol, og hvad der ellers er på markedet". Klaras ulykke fandt sted natten til mandag d. 14. august 2017 og således ikke ved sidste skoledag. Hvad Jane Aamund mener med udsagnet, "hvad der ellers er på markedet", kan vi kun opfatte som indicier om stoffer. Politiet har været særdeles omhyggelig med efterforskningen, og der er ingen forlydender om brug af stoffer.

Herefter går det helt galt. Jane Aamund digter et hændelsesforløb helt efter egen fantasi. Hun påstår, at Klara førte an i en flok af unge, der havde den hensigt at gennemføre en manddomsprøve på Lemvigs hustage. Jane Aamund underholder endvidere med en digtet historie om, at de unge gejler hinanden op for at få Klara til at springe.

Politiet var ekstra omhyggelig ved Klaras død, og der hersker ingen tvivl om, at Klara var alene på taget, og at gaden var tom. Der var overhovedet ingen, der vidste, at hun var gået derop.

Heldigvis for os efterladte var der et vidne. Vedkommende havde ingen relation til Klara eller festen i byen, så hele forløbet op til den tragiske ulykke er grundigt beskrevet i en politirapport og har ingen lighed med Jane Aamunds beskrivelse. Den eneste lighed er. at Klara forsøgte at springe over gaden og ikke klarede det.

Vi kommer aldrig til at vide, hvad der fik Klara til at tage den fatale beslutning. Klara var en pige fyldt med livsmod, så hverken politiet eller vi i familien kommer det tættere end et ungdommens overmod.

Hvor Jane Aamund har fået oplyst, at Klara skulle have fået tilbudt organdonation henligger også i det uvisse. Den organdonation, der blev talt om på intensivafdelingen i Aarhus, var Klaras organer, og hvorvidt de måtte udtages.

Jane Aamund kan ikke tage erindringen om en fantastisk ung kvinde fra alle os, der har kendt Klara. Men det overgreb Jane Aamund har lavet på Klara, ved at fremstille hende som en, der går foran i en flok af unge mennesker, der efter indtagelse af stoffer, render hujende rundt på byens tage, er det rene karaktermord på Klara, og vil fra nu af være det officielle billede af Klaras død ude i landet.

Vi håber ikke, Jane Aamund er et ondt og følelsesløst menneske, men i "Samtaler om natten" har hun fuldstændigt mistet grebet og orienteringen. Vi oplever det som et voldsomt overgreb på Klara og på os. Vi har ikke brug for her midt i sorgprocessen at få tilsvinet det fine billede, vi har af vores dejlige pige. Mon Jane Aamund kan forestille sig, hvad det gør ved vores familie, at det ude i landet vil være hendes sladderagtige historie, der vil stå tilbage.

Da vi kun har læst de to sider, der omhandler Klara, ved vi ikke, om andre har fået samme behandling. Men hvor trist, hvis vi her i Lemvig skal huske Jane Aamunds forfatterskab for "sladder om natten".

Som familie til Klara har vi kun en stor tak til alle jer fantastiske unge i Lemvig, og specielt til alle, der var Klara nær. Vi er ikke i tvivl om, at grunden til, at Klara ikke havde involveret andre i sit forehavende, var, at så havde I stoppet hende og fået hende på andre tanker. Så det dårlige lys, Jane Aamund prøver at tegne af Lemvigs ungdom, lever ikke i vores hjem.

Hele Lemvig skal have tak for den store omsorg, der har mødt os i vores tragedie. I har turdet at se os ind i øjnene og dele vores sorg. Ingen er gået over på det andet fortov eller har vendt ryggen til, tværtimod.

Også en stor tak til de samlede danske medier for den sobre måde, hvorpå I for trekvart år siden dækkede vores tragedie.

BT har fået lov til at bringe kommentaren i sin fulde længde af Janni og Niels Kirk.

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Efter sindssygt nedrykningsdrama: BT...
bt.dk
Lægevagten i kæmpe brøler - havde...
bt.dk
Kendt imam beroliger Støjberg: Sådan...
bt.dk
Lamslået over Skats direktør-finte:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx