Af - 21/10-15 08:49; Opdateret: 05/11-15 15:06

Vaccine-fortalere afgør syge HPV-pigers fremtidVaccine-fortalere afgør syge HPV-pigers fremtid

Flere medlemmer af de videnskabelige ekspertgruppe, der i dag skal lave en objektiv undersøgelse af 13.915 europæiske pigers indberetninger om mulige HPV-bivirkninger har tætte bånd til industrien.

storybild

(Billede: Polfoto)

Redder HPV-vaccinationer liv, eller ødelægger de det for tusindvis af europæiske piger?

Det skal en videnskabelig, rådgivende ekspertgruppe under Det Europæiske Lægemiddelagentur, EMA, i dag finde ud af på et møde i London. Gruppen, SAC Vaccination, skal undersøge 13.915 rapporteringer til EMA om alvorlige bivirkninger.

- Vi har kæmpet for at få undersøgt vaccinernes bivirkninger siden 2009, så vi ser meget frem til SAC’s undersøgelser, forklarer spanske Alica Lanagram, som har indsamlet 88 pigers sygdomshistorier til vaccinationsgruppen.

Men resultat er givet på forhånd, og ingen kan forvente en objektiv gennemgang, lyder kritikken fra eksperter og politikere efter at have læst metroxpress' gennemgang af SAC’s eksperter.

Hovedparten af eksperterne har enten har modtaget penge fra industrien, været med til oprindeligt at godkende vaccinen eller på anden måde frikende den for alvorlige bivirkninger.

Christel Schaldemose (S), medlem af EU-parlamentet, er chokeret og tager nu sagen op med EU-kommissionen:

- Jeg er skrækslagen, for vi har sådan brug for, at der bliver kigget med objektive øjne. Men de fleste af disse personer er jo sovset ind i økonomiske og politiske hensyn i en grad, så man kan være sikker på en frikendelse af vaccinen.
Også Karsten Juul Jørgensen, Cochrane Instituttet frygter, at resultatet er givet på forhånd.

- Spild af tid. Man kan ikke forvente et objektivt svar, og det vil aldrig overbevise skeptikerne. Jeg forstår ikke, at det er lovligt, og vi i bliver ladt i stikken af sundhedsmyndighederne.

Danmark dropper omstridt HPV-vaccine
Danmark dropper omstridt HPV-vaccine

Der er blevet indrapporteret 352 dødsfald og 39.171 bivirkninger til EMA vedrørende HPV-vacciner.

Det vækker frustrationer hos Karsten Viborg fra Foreningen af HPV-bivirkningsramte, at disse mange sager skal undersøges af en ekspertgruppe, hvoraf flertallet har nære bånd til industrien eller er fortalere for vaccinerne.

- Det er frygteligt mange piger, som er frygteligt syge, og som nu skal vurderes af mennesker, som stort alle gennem de sidste 10 år konsekvent har frikendt vaccinen. Så fra at have håbet på EMA, er jeg nu fuld af frygt, men også vred og forarget over industriens enorme magt.

Hos Lægemiddelstyrelsen afviser Henrik G. Jensen bekymringen:

- Vi har fuld tillid til, at EMA kan håndtere denne opgave. Habilitetsproblematikker i regi af EMA bliver håndteret af EMA efter de regler, medlemslandene har vedtaget i fællesskab. Lægemiddelstyrelsen opfordrer til, at man følger de danske og de europæiske lægemiddelmyndigheders anbefalinger, siger han.

HERUNDER KAN DU SE METROXPRESS' GENNEMGANG AF SAC-MEDLEMMERNE

Andrew Pollard
Professor , Oxford Universitets børneafdeling.

Formand for SAC-gruppen.

Var formand for den britiske regerings ekspertgruppe, som godkendte HPV-vaccinen og senere rådgiver for den britiske regering i forhold til vaccinerne.

Arbejder for Oxford Vaccinegruppe, som udfører forsøg for vaccineproducenter. Gruppen oplyser, at vaccinen er uden alvorlige bivirkninger.

Er ifølge sin erklæring om mulige interessekonflikter til EMA på lønningslisten hos både GlaxoSmithKline og Sanofi Pasteur, som lige nu sælger Gardasil til det engelske børneprogram.

Har fornylig udtalt 'at vaccinens sikkerhed ikke er til debat, at man intet bevis har for, at der er signaler om dens manglende sikkerhed, men at man har klare beviser for at 900 britiske kvinder, som ikke har fået vaccinen vil dø i år af livmoderhalskræft, og at vaccinen har potentiale til at forhindre sådanne dødsfald i fremtiden, så derfor er man ikke bekymret for dens sikkerhed, men bekymret for historier, som kan fratage disse piger vaccinen og derved resultere i at mennesker dør på grund af dette'.

Fred Zepp
Ansat Johannes Gutenberg University Mainz - Children's Hospital, Tyskland.

Har opgivet i erklæring om interessekonflikter til EMA, at han har været principal investigator for Sanofi siden 2006.

Har en stribe poster i industrien omkring vacciner.

Medskribent på studie som sammenligner de to vacciner, som konkluderer vaccinerne er sikre. Studiet er betalt af GlaxoSmithKline.

Har også været med til et andet studie, som erklærer vaccinen sikker. Her fik han konferenceudgifter, rejseudgifter og hoteller betalt af GSK. I samme artikel opfører han desuden, at han har modtaget honorarer for at udføre kliniske studier for GSK og Sanofi.

Han er desuden officiel talsmand for statens rådgivende vaccinationsudvalg, Stiko. Stikos hjemmeside er betalt af GSK, som her især berømmer Fred Zepp for hans indsats overfor vaccinationer. Zepp sidder desuden også I andre lægelige selskaber og råd.

E. Joost Ruitenberg
Dyrlæge og professor i dyrs immunologi. Amsterdam Universitet

Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter til EMA.

Vaccinefortaler. Men han har offentliggjort artikler og udtalt sig om, hvordan man overtaler mennesker til at tage imod vacciner, og han har økonomisk samarbejde med MSD og Merck omkring dyr og kræft.

Ilaria Passarani
Fra Beuc, den europæiske forbrugerorganisation. Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter.

Hanne Nøkkelby
Direktør for Folkehelseinstituttet, som er ansvarlig for det norske børnevaccinationsprogram.

Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter til EMA.

Men hun indførte vaccinen i Norge trods mange advarsler fra norske læger.

Hun kalder vaccinen 'ufarlig' og siger, at alle kvinder ligeså godt kan tage den - og anbefaler den således også til brug til kvinder op til 45 år og børn med allergi.

Honorarlønnet af både GSK og Merck

Anders Lindberg
Senior konsulent hos de svenske sundhedsmyndigheder med fokus på vaccinering.

Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter til EMA.

Skriver artikler og foredrag om hvordan man får kritikere til at lade sig vaccinere alligevel.

Margareta Blennow
Karolinska Institutet.

Vaccinationer er en primær del af hendes arbejde, og hun sidder både i statslige og regionale ekspertgrupper, hvor hun anbefaler HPV-vaccine.

Hun har slet ikke afgivet erklæring om interessekonflikter til EMA, men har tidligere arbejdet i statens departement for vaccineproduktion.

Hun kalder mistanker mod HPV-vaccinen for 'løgne', siger at læger, som udtrykker frygt for bivirkninger, 'bør stoppes', og at de hjemmesider, som fortæller negativt om HPV-vaccinen til piger og kvinder, som søger information, også 'bør stoppes', og at man bør finde penge til at sørge for, at pro-vaccinationssites kommer højere op på Google.

Xavier Bossuyt
Professor og leder af afdeling for et eksperimentelt Laboratorium på det katolske universitet i Leuwen i Belgien. Her er et af tre nævnte hovedfokusområder de rekombinante proteiner, som begge HPV-vacciner består af.

Har afgivet en ren erklæring om økonomiske interessekonflikter.

Han indtager en position som 'senior klinisk investigator' ved den flamske Foundation for Videnskabelig Forskning (FWO Vlaanderen). Har blandt andet modtaget støtte fra GlaxoSmithKline, som han er senior klinisk advisor for i fondet, Scientific Research-Vlaanderen.

Marta Luisa Ciofi Degli Atti
Leder af Klinisk, epidemiologisk afdeling på Gesù Børnehospital i Rom i italien.

Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter til EMA.

Er ansvarlig for statsligt støttede videnskabelige projekter, som handler sig om vacciner

EMEA Expert for vurdering af markedsføringsrettigheder af vacciner samt WHO rådgiver. Var hovedansvarlig taler ved statslig konference december 2007, hvor Italien sagde ja til vaccinen, og har introduceret vaccinen i landets regioner gennem den statslige vaccineorganisation, La Commissione Vaccini della SIAIP.

Nena Kopcavar Gucek
School, Ljubljana Universitet, Slovenien.

Siden 2002 har hun været assistent lærer ved Institut for Family Medicine.

Har afgivet en ren erklæring om mulige interessekonflikter til EMA.

Blev speciallæge i afhandling om vaccinationer.

Jose Melero
Instituto de Salud Carlos III, Majadahonda, 28220 Madrid, Spain.

Biokemier med speciale i virus, vaccination og kræft.

Er konsulent for Valneva i forbindelse med udvikling af vaccine

Elizabeth Miller
Immunisation, Hepatitis and Blood Safety Department, Health Protection Agency, HPA London.

Har speciale I vacciner. Har skrevet flere end 250 publikationer om især vacciner. Heriblandt også om HPV-vaccineringer, som hun konsekvent frikender for bivirkninger bortset fra mindre ubehag i forbindelse med selve stikket.

Hun sidder blandt andet i det britiske organ for markedsføringtilladelser til medicinalindustrien og har været med til at danne WHO's vaccineafdeling, som hun har været rådgiver for i en årrække. WHO anbefaler vaccinen.

Hun har afgivet en ellers ren erklæring om mulige interessekonflikter, men opfører dog i den, at hendes afdeling, HPA, modtager penge fra vaccineproducenter for afdelingens overvågningsrapporter af sygdomstilfælde, bivirkninger og effektivitet til EMA's overvågning.

Hun modtager desuden penge fra det britiske Department of Health til at udføre forsøg med vacciner. Forsøg, som i øvrigt sponsoreres af hendes egen organisation, HPA.

LÆS OGSÅ: Europæisk lægemiddelagentur kigger nærmere på HPV-vaccine

LÆS OGSÅ: Etisk nævn ser på HPV-kampagne betalt af industrien

LÆS OGSÅ: HPV-krig: Vaccine-firma klager over Statens Serum Institut

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Nicolas Sarkozy anholdt af politiet
bt.dk
Kendt DR-vært dater ny mand
bt.dk
Midt i skandalen: Facebooks ansatte...
bt.dk
35-årig far dræbte sine børn og tog...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx