Af - 27/08-15 13:35; Opdateret: 27/08-15 14:00

Milliardregning for flygtninge til kommunerneMilliardregning for flygtninge til kommunerne

I følge de nyeste tal fra Udlændingestyrelsen forventes Danmarks 98 kommuner at skulle modtage 12.000 flygtninge i 2015, skriver TV2

storybild

Flygtninge - her fra Libanon - bliver der 12.000 flere af i år i Danmark. (Billede: Polfoto/HOUGAARD NIELS)

I Køge er borgmester Flemming Christensen (C) ikke i tvivl. Flygtningepresset på Europa og Danmark kommer til at kunne mærkes på økonomien.

- Det er jo massivt. Det, vi for få år siden betragtede som en mindre opgave, vi skulle påtage os, er jo vokset til at være en opgave som fylder rigtig meget, siger han til TV 2.

AVIS: Op mod 50 flygtninge er døde i østrigsk lastbil
AVIS: Op mod 50 flygtninge er døde i østrigsk lastbil

Kommunerne skal for eksempel sørge for sprogskole, boliger og introduktions-ydelser til de flygtninge, de tager imod. Det er en regning, der ser ud til at løbe op i milliarder af kroner.

Dansk Flygtningehjælp: For mange flygtninge kan ødelægge Danmark
Dansk Flygtningehjælp: For mange flygtninge kan ødelægge Danmark

TV 2 Nyhederne har spurgt kommunerne, hvad de forventer, det kommer til at koste dem at modtage flygtninge i år. Ud af 98 har 89 kommuner oplyst deres udgifter, og den samlede regning løber op i hele 1,76 milliarder kroner. Tallet gør indtryk på en ekspert i kommunernes økonomi.

- Det her belaster kommunerne langt mere, end vi har set tidligere, og udgifterne er så store, at det vil ramme dem på økonomien, siger kommunalforsker Kurt Houlberg fra Det Nationale Institut for Kommuners og Regioners Analyse og Forskning til TV 2.

Der er forskel på, hvordan kommunerne gør tallene op, og samtidig kan de få refunderet dele af udgifterne af staten. Dermed er det usikkert, hvor hårdt og hvordan det rammer den enkelte kommunes økonomi.

Splittet Folketing vedtager lav ydelse til flygtninge
Splittet Folketing vedtager lav ydelse til flygtninge

I Køge Kommune ved borgmesteren endnu ikke, om det bliver skolerne, ældreområdet eller for eksempel vedligeholdelse af vejene, der skal beskæres. Men der skal spares, slår han fast:

- Vi havde jo ikke forestillet os, at vi skulle igang med spareøvelser, men det skal vi simpelthen, siger Flemming Christensen.

TV 2 sætter i dag fokus på Flygtninge i Europa. Se direkte med på TV 2 og TV 2 Play og følg med hele torsdagen på TV 2 NEWS og tv2.dk.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx