Af - 18/09-15 10:24; Opdateret: 05/11-15 15:08

HPV-vaccinen aldrig testet på kvinder over 50 årHPV-vaccinen aldrig testet på kvinder over 50 år

Producenten bag HPV-vaccinen Gardasil oplyser, at man aldrig har testet vaccinen på kvinder over 50 år. Alligevel har over 1.000 danske kvinder fået vaccinen, hvilket møder hård kritik.

storybild

(Billede: Polfoto/AP)

Det er aldrig blevet testet, hvordan HPV-vaccinen virker på kvinder over 50 år.

Det oplyser medicinalfirmaet Merck, der bag HPV-vaccinen Gardasil, som er den mest benyttede herhjemme, til metroxpress. Ifølge tal fra Statens Serum Institut er mindst 1.032 danske kvinder over 50 år alligevel blevet HPV-vaccinerede. Det møder nu hård kritik.

- Der eksisterer ingen evidens for at vaccinere kvinder over 50 år, så det videnskabelige grundlag for at give dem disse forebyggende behandlinger er meget ringe, siger John Brodersen, Professor, ph.d., speciallæge i almen medicin på Københavns Universitet.

Som metroxpress beskrev i sidste uge er der meget lidt dokumentation for, om vaccinen virker på kvinder over 26 år. Derfor er den kun godkendt op til 26 år i USA, mens man i Europa har tilladt den til alle aldersgrupper.

Læger: Stop med at HPV-vaccinere kvinder over 26 år
Læger: Stop med at HPV-vaccinere kvinder over 26 år

Den manglende dokumentation fik i sidste uge en rækker eksperter til at foreslå, at man venter med at vaccinere kvinder over 26 år, til man ved mere om effekt og bivirkninger for de ældre.

At det nu viser sig, at det tilmed aldrig er undersøgt, hvordan effekt og mulige bivirkninger er på kvinder over 50 år, kritiserer Sine Jensen, sundhedspolitiske medarbejder i Forbrugerrådet Tænk:

- Det undrer mig, at man så anbefaler den til kvinder over 50 år. Det er en helt unødvendig risiko at udsætte disse kvinder for, når der ikke er bevist effekt, og jeg vil opfordre både Sundhedsstyrelsen og lægerne til at lave helt klare regler for denne aldersgruppe.

- Det gør jo kvinderne til de rene forsøgsdyr. Jeg kunne selv have været et af dem, for jeg er også selv flere gange blevet anbefalet vaccinen uden at være blevet oplyst om den manglende viden om kvinder over 50 år. Heldigvis har jeg hver gang takket nej.
Liselott Blixt, sundhedsordfører, Dansk Folkeparti

Metroxpress har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen.

Ifølge Christian Gluud, overlæge med special i medicinsk forskning på Rigshospitalet, skal lægen Lægen skal oplyse kvinder over 50 år om, at HPV-vaccinen aldrig er testet på deres aldersgruppe.

- Lægerne bør som led i kravet om det informerede samtykke oplyse kvinderne om, at hverken effekt eller mulige skadevirkninger er undersøgt for kvinder over fx 50 år, og at beskyttelseseffekten måske kan være lavere og bivirkningsprofilen kan være ændret.

Kvinder HPV-vaccineret uden bevis for en effekt
Kvinder HPV-vaccineret uden bevis for en effekt

Men sådan forholder det sig langtfra i virkeligheden, fastslår Heidi Juul Pedersen, næstformand i Landsforeningen HPV-bivirkningsramte:

- Det burde ikke kunne lade sig gøre, for vi har flere kvinder i vores netværk over 50 år, som i dag er syge efter vaccinationerne. og som ikke er blevet informeret herom, og det er særligt trist for dem, for nu kan de jo ikke engang stole på at de i det mindste er sikrede overfor HPV-smitte, siger hun.

- Det er forkasteligt, at kvinderne ikke oplyses om at den aldrig er testet på kvinder i den aldersgruppe, og ingen således kender mulige positive virkninger samt bivirkninger netop for dem. Det har de krav på at få at vide, inden de tager imod vaccinen.
Trine Larsen, talsmand i HPV Update.

LÆS OGSÅ: Minister vil undersøge HPV-ventelister

LÆS OGSÅ: Blev afvist på HPV-center: 15-årige Katrine besvimer hele tiden

LÆS OGSÅ: Lange ventelister: Over 1.100 syge piger bestormer HPV-centre

LÆS OGSÅ: HPV-piger: Vi blev ikke advaret om bivirkninger

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

37-årig hacker bag afsløring af...
bt.dk
Kommentator om S-formandens...
bt.dk
Legendarisk cirkus risikerer at lukke...
bt.dk
Snekaos skyld i flere uheld: Motorvej...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx