Af - 01/03-14 14:01

Skat kan have snydt arvinger for millionerSkat kan have snydt arvinger for millioner

Arvinger har i årevis betalt for meget i skat af dødsboer. Nogle arvinger kan have omkring en million kroner til gode hos skattefar, siger ekspert.

storybild

Arvinger har store summer til gode hos Skat, som har beskattet dødsboer alt for hårdt og i strid reglerne. Det fastslår Landsskatteretten i en ny kendelse. (Billede: polfoto/arkiv)

Skat har ikke blot snydt tusindvis af boligejere ved at vurdere deres ejendom for højt i flere år. Nu viser det sig også, at Skat i årevis har beskattet arvinger alt for hårdt og i i strid med regler.

Det fremgår af en kendelse fra Landsskatteretten, som løfter grænsen for, hvornår et dødsbo skal beskattes. Kendelsen giver arvingerne mulighed for at få pengene tilbage med tilbagevirkende kraft til 2009.

Kristian Jensen om boligkaos: Skulle have gjort mere
Kristian Jensen om boligkaos: Skulle have gjort mere

Der kan være tale om store beløb. Hvis man har arvet en erhversejendom, kan man have betalt omkring en million kroner for meget i skat. Har man arvet værdipapirer kan man have mere end 50.000 kroner til gode hos skattefar, siger Poul Jost Jensen bestyrelsesformand i advokatfirmaet Advodan og ekspert i dødsboer til mx.dk.

- Vi er ved at gennemgå vores arkiver for sager tilbage til 2009. Vi har lige nu fundet fire sager, som vi er ved at gennemgå. I den ene har arvingen arvet en erhvervsejendom, og i sådanne sager kan der potentielt være tale om, at arvingerne har krav på at få op mod en million kroner tilbage fra Skat. De tre andre sager handler om værdipapirer, siger han.

Ministerium fastholdt fejlbeskatning af ejendomme
Ministerium fastholdt fejlbeskatning af ejendomme

Tidligere er dødsboer blevet beskattet ud fra en beløbsgrænse på knap 2,6 millioner, men det beløb har Landsskatteretten nu fastslået til at gælde for hver af ægtefællerne, så det er parrets samlede formue, der skal være under grænsen. Dermed er den skattefrie beløbsgrænse for et dødsbo hævet til knap 5,3 millioner kroner, når der er tale om uskiftede boer.

Der kan derfor være betalt for meget i skat i ægtefællers, enkers eller enkemænds dødsboer, hvor Skat har opgjort værdien af boet ud fra den gamle, fejlagtige fortolkning.

Hvis man har arvet en erhvervsejendom kan have betalt alt for meget i såkaldt avancebeskatning af værdierne over 2,6 millioner kroner. Da avancebeskatningen er 50 procent, kan arvinger har store summer til gode hos Skat, forklarer Poul Jost Jensen.

LA: Der skal betales penge tilbage til boligejerne
LA: Der skal betales penge tilbage til boligejerne

Hvis man har arvet værdipapirer er det afkastet af for eksempel aktier, man fejlagtigt kan være blevet beskattet af. Her kan regnestykket se nogenlunde sådan her ud, forklarer Poul Jost Jensen:

Dødsboet har værdipapirer for 2,5 millioner kroner ud over den gamle, fejlagtige beløbsgrænse. Afkastet er typisk omkring fem procent, det giver et afkast på 125.000, som fejlagtigt er blevet beskattet med 27 procent for afkast under 48.300 og med og 42 procent af aktieindkomst ud over 48.300 (beløbsgrænser for 2012-2013).

I dette eksempel har man altså godt og vel 45.000 kroner til gode hos Skat. Hvis afkastet er på 10 procent har arvingen næsten 100.000 kroner til gode hos Skat.

Venstre vil skære i danskernes boligskat
Venstre vil skære i danskernes boligskat

Poul Jost Jensen opfordrer Skat til at gøre synligt opmærksom på problemet på sin hjemmeside og ved annoncering.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx