Af - 28/03-14 07:11; Opdateret: 28/03-14 07:35

Nyt dansk gaseventyr kan blive beskidt affæreNyt dansk gaseventyr kan blive beskidt affære

I Nordjylland og Nordsjælland venter skræmte borgere lige nu på, at det franske gasselskab Total indleder prøveboringer efter skifergas.

storybild

Danmark har tilladt fracking, selv om det i en række europæiske lande er blevet forbudt at hente skifergas op af jorden ved hjælp af en række giftige kemikalier. (Billede: Polfoto/Arkiv)

At udvinde skifergas kan nemlig blive en mere end almindeligt beskidt affære ifølge 59 årige, Aage Nymark, som bor 10 kilometer fra de første boringer.

- Grundvandet og drikkevandet bliver forurenet med store rester af radioaktive stoffer, kemikalier og tungmetaller, og de bør stoppes, inden de kommer i gang, siger han til Metroxpress.

Selv om boringer efter skifergas i undergrunden, den såkaldte fracking, er forbudt i for eksempel Tyskland, Frankrig og Holland, gav den danske regering i 2010 grønt lys til fracking. Franske Total fik licens til at bore i 12 procent af Danmark's samlede arealer, ialt godt 5200 km2.

Byplanlægger, Carsten Cederholm, fra Frederikssund var i begyndelsen meget positiv overfor de nye energikilder. Men nu er han chokeret:

- Skifergas er helt anderledes farlig end almindelig naturgas. Og dansk skifer indeholder usædvanligt meget radioaktivitet. At indføre en så beskidt og miljø-natur- og sundhedsfarlig industriel produktion og transport i natur og boligområder er stærkt bekymrende, siger han.

Ingen ved, hvor meget gas der er i Danmarks skiferlag ifølge statens eksperter i undergrunden, Geus. Måske mere end naturgassen fra Nordsøen gennem 40 år og måske ingenting. Men mængderne er ligegyldige for Aage Nyholm:

- Tilgengæld ved vi fra USA, som begyndte frackingen, hvordan mennesker forurenes med radioaktive stoffer, deres drikkevand smager og lugter af metan og der går ild i dem, når de åbner for vandhanen.

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

Annonce



Hitter på mx