Af Trina Nielsen - 06/03-18 22:31; Opdateret: 07/03-18 15:50

Lucy hjælper unge med særlig lidelse: \Lucy hjælper unge med særlig lidelse: "Bryd tabuet og sig 'hey, jeg savner at blive rørt ved'"

Følelsen af, at huden hungrer efter at blive berørt, kan ramme alle, og manglende fysisk kontakt skyldes blandt andet, at vi tror, vi er sociale på de sociale medier, mener læge.

storybild

Lucy Vittrup.

Man begyndte med at observere fænomenet hudsult i plejesektoren hos ældre, som manglede fysisk kontakt – men flere peger nu på, at unge også kan lide af det.

Når man lider af hudsult, mangler kroppen hormonet oxytocin, som udløses, når man har tæt kontakt til et andet menneske.

Psykoterapeut Karen Østergaard mener derfor, at unge lige så vel kan lide af hudsult som ældre:

»Som ung har man helt bevidst sluppet den fysiske kontakt med sine forældre, fordi man er voksen og vil klare sig selv. Og hvis der ikke er andre omkring en, som kan erstatte den her berøring, så kan man godt komme til at lide af hudsult.«

Hun fortæller, at den manglende berøring kan have stor effekt på det psykiske velbefindende:

»Man kan blive mere deprimeret, stresset og oppe at køre over småting. Man får ikke den ro og tillidsfulde tilknytning – også til sig selv – hvis man ikke har nogen, man kan kramme.«

Det er vigtigt for vores overlevelse at have menneskelig kontakt, men ifølge læge Imran Rashid tror vi ikke længere, vi har brug for andre mennesker. Han mener, at teknologien spiller en stor rolle.

»Der er mange ting, der tyder på, at den der evige skærmtilflugt betyder, at vi krammer mindre. Vi tror, vi har tjek på anerkendelsen fra andre mennesker via vores skærm. Det er en pseudo-tilfredsstillelse, hvor vi tror, vi har været sociale,« siger han.

»Jeg tror ikke, unge er klar over, de på den måde kan mangle berøring og lide af hudsult. For dem er man social på de sociale medier, og det med at kramme bliver en underlig, gammeldags ting.«

I en tid, hvor man hurtigt kan klikke og swipe sig til sex, kan omsorg og ømhed nemt risikere at gå tabt, frygter psykoterapeut Karen Østergaard:

»Der ikke er særlig meget tilknytning eller tryghed i en hurtig sexudveksling. Det bliver meget fysisk – sexlysten tilhører reproduktionssystemet, og berøring tilhører tilknytningssystemet – og det er noget andet.«

»Bryd tabuet, og sig: 'Hey, jeg savner at blive rørt ved'«

Foredragsholder og forfatter Lucy Vittrup startede den første professionelle 'cuddling'-uddannelse i Norden i 2015. Efterfølgende var hun med til at åbne en klinik, hvor man kan betale sig fra at blive krammet af certificerede cuddlere – eller 'krammere' om man vil. I dag er der 25 af slagsen.

Ifølge Lucy Vittrup er vi i Danmark dårlige til at røre ved hinanden.

»Oxytocin bliver først udløst efter en berøring på over 30 sekunder. I Danmark krammer vi, når vi hilser, men det gør vi måske i højst to sekunder. Og det tilfredsstiller vores hudsult lige så lidt, som en dråbe vand gør, når vi er meget tørstige – vi skal helst have et helt glas,« siger hun.

Gennem sit arbejde taler hun ofte med unge om seksualitet, og her erfarer hun, at de unge undgår fysisk kontakt, fordi de er bange for at blive misforstået.

Lucy Vittrup oplever også, at mange føler, det er en svaghed at bede om fysisk kontakt:

»Nu er det så moderne at bryde tabuer – om sygdom, depression og så videre. Så bryd tabuet og sig, 'hey, jeg savner at blive rørt ved'.«

Hendes råd til unge er, at de skal tale med deres venner om det:

»Alt starter med, at vi bliver bevidste om det. Det, der sker, når vi taler om det, er, at så siger vennerne, 'ej hvor vildt, sådan har jeg det faktisk også. Hvor er det åndsvagt, vi ikke rører mere ved hinanden',« siger hun.

Fakta om hudsult:

  • Begrebet hudsult er ikke videnskabeligt dokumenteret. Det er et begreb, som er opstået inden for plejesektoren.
  • Hudsult kommer af, at kroppen mangler oxytocin, som udløses, når du har tæt fysisk kontakt til et andet menneske.
  • Symptomerne kan vise sig som søvnløshed og angst, og du kan føle dig stresset og deprimeret.
  • Selv om symptomerne kan ligne tegn på dårligt mentalt helbred, betyder det ikke nødvendigvis, at du lider af en mental sygdom.
  • Du kan ikke stille din hudsult gennem sex, da det ikke er et seksuelt behov.
 

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Sønderjyske-profil efter...
bt.dk
Lægen troede, hun bare var...
bt.dk
Ny strandpromenade til 26 millioner...
bt.dk
Vilde spekulationer og kæmpe brøler:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx