Af - 13/01-16 14:27

Flertal af danskere: Dette navn skal du ikke give dit barnFlertal af danskere: Dette navn skal du ikke give dit barn

62 procent svarer i en ny undersøgelse, at det er synd at kalde nyfødte drenge for 'Adolf'. Men 96-årige Adolf Jacobsen fra Tarm har levet et fint liv på trods af sit upopulære navn.

Bildstrecke im Grossformat »
1 1940 var der cirka 100 danskere, der fik navnet Adolf. I 1950 var der 80 danskere, der fik navnet Adolf. I 1960 fik 20 danskere navnet Adolf. Det viser Nordisk Forskningsinstituts navnedatabase. Forskellen på den database og Danmarks Statistiks database er, at på Danmarks statistik søges der kun på fornavne, hvorimod Nordisk Forskningsinstituts navnedatabase også søger på mellemnavne. I New Jersey i USA, er en dreng blevet døbt Adolf Hitler Campbell. hans forældre er højre-ekstremistiske skriver BT. Adolf Hitler blev født i 1889 og døde 30. april 1945. En tidligere svensk konge, hed faktisk Adolf. Han blev kaldt 'Gustav Adolf', men hed rigtigt: 'Oscar Fredrik Wilhelm Olaf Gustaf Adolf'. Han var Sveriges konge fra 29. oktober 1950 til 15. september 1973. Han blev født i 1882 og døde i 1973. Metroxpress har også via YouGov spurgt danskerne, hvor enig eller uenig de er i følgende udsagn? 'Det er synd for et drengebarn i Danmark, hvis det bliver døbt/navngivet 'Josef'.' Her svarer kun hver fjerde, at de er helt eller delvist enige i, at det er synd. I 2014 var der 617 drenge, der fik navnet William oplyser Danmarks statistik. William var dermed det navn, som blev givet til flest nyfødte drenge. Her er resten af listen over de navne, som flest forældre gav deres drenge i 2014: Noah (585) Lucas (507) Oscar (486) Viktor (479) Malthe (455) Emil (447) Frederik (441) Oliver (430) Magnus (386) Navne går op og ned i brug. Typisk med 100 års mellemrum eller tre generationer. Nogle navne bliver aldrig populære igen, men navneforskere kan ikke sige, hvorfor nogle aldrig bliver gængse igen. Kilde: Birgit Eggert, der er navneforsker ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet.

Der findes faktisk et i dag levende menneske, der hedder Adolf Hitler. Klik dig gennem galleriet for at læse mere.

William, Noah, Lucas og Oscar. Det var navne, som toppede listen over de navne, som flest forældre gav deres nyfødte drengebørn i 2014.

Men et drengenavn har i de sidste mange årtier ikke været at finde på listen. Nemlig Adolf.

Et navn, som de fleste synes ville være synd at kalde nyfødte drengbørn. I en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for metroxpress, svarer hele 62 procent af deltagerne nemlig, at de er meget eller delvist enige i, at det er synd at kalde drengebørn for 'Adolf'.

Sådan føles det at dele navn med en kendis
Sådan føles det at dele navn med en kendis

Metroxpress slog Adolf op på Krak og fandt frem til 96-årige Adolf Jacobsen fra Tarm for at høre, hvordan han har oplevet at hedde Adolf, inden og efter at Adolf Hitler var på alles læber.

- Jeg har levet godt nok med at hedde Adolf. Folk har selvfølgelig nævnt, at Hitler havde samme fornavn, men det har altid været sagt i sjovt. Jeg har aldrig taget det alvorligt, siger Adolf Jacobsen og tilføjer:

Der er enkelte, der har spurgt til, hvordan i alverden mindre forældre kunne finde på at kalde mig 'Adolf'. Og mit svar er, at jeg faktisk ikke ved hvorfor. Jeg er ikke opkaldt efter nogen.

Lion King-hemmelighed: Her er 'Scars' rigtige navn
Lion King-hemmelighed: Her er 'Scars' rigtige navn

Men selvom Adolf Jacobsen ikke har haft det store bøvl med sit navn, så kan han godt forstå, at mange ikke vil kalde deres barn for Adolf. Selv kunne han aldrig finde på at kalde sine børn for Adolf.

- Den holdning har mine børn og børnebørn nok også, for der er ingen af mine børnebørn eller oldebørn, der hedder Adolf, griner Adolf Jacobsen.

Knas med udtalen: Her er chips-giganten KiMs nye navn
Knas med udtalen: Her er chips-giganten KiMs nye navn

I 2015 var der kun 110 mennesker, der hed 'Adolf' eller 'Adolph' til fornavn i Danmark. Det viser tal fra Danmarks statistik. Til sammenligning er der 49.550 drenge og mænd, der hedder 'Peter' i Danmark i 2015.

- Adolf er ikke er navn, der bliver brugt i dag, for de fleste vil associere det til Hitler - også selvom man er født i nyere tid, for man lærer jo om Anden Verdenskrig i skolen. Der vil gå lang tid før vi ser Adolf på normal udstrækning, siger Birgit Eggert, der er navneforsker ved Nordisk Forskningsinstitut på Københavns Universitet.

Køb en dansk identitet for 98 kroner
Køb en dansk identitet for 98 kroner

Hun fortæller, at navnet var et helt normalt drengenavn omkring 1900-tallet, men hun gætter på, at der vil gå omkring 50 år, før navnet drenge i stigende grad vil få navnet 'Adolf'.

Der er dog heller ikke andet end Adolf Hitler i vejen med navnet, forklarer Birgit Eggert.

- Som lyd er navnet 'Adolf' fint. Der er ikke noget lydligt, der gør, at navnet ikke vil kunne fungere som drengenavn i dag, siger Birgit Eggert.

STEM HER: Hvem af disse er den ultimative James Bond-skurk?
STEM HER: Hvem af disse er den ultimative James Bond-skurk?

LÆS OGSÅ: Marvel har Mads Mikkelsen i kikkerten som skurk i ny superheltefilm

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx