Af Ritzau - 25/05-14 21:08; Opdateret: 26/05-14 00:54

Engell: Løkkes bilagssag er årsag til øretæveEngell: Løkkes bilagssag er årsag til øretæve

Det kan udløse ny intern uro i Venstre, hvis de første valgstedsmålinger rammer plet, vurderer Engell.

storybild

(Billede: Polfoto)

For en måned siden stod Venstre til markant fremgang ved valget til EU-Parlamentet.

Men de første valgstedsmålinger tyder på, at Venstre i stedet for at gå frem fra sidste valgresultat på 20,2 procent af stemmerne i stedet går tilbage.

I TV2's valgstedsmåling står Venstre til 18,7 procent, mens partiet i DR's valgmåling er helt nede på 17,2 procent af stemmerne.

- Det er rigtig alvorligt for Venstre. Hvis det holder, så er det virkelig alvorlige øretæver til Venstre, og det kan give forøget intern uro i partiet, siger politisk kommentator Hans Engell.

Skylden for det mulige valgnederlag kan nemlig kun placeres ét sted: Hos Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, som i de sidste uger af valgkampen er løbet med overskrifterne for indkøb af tøj for 152.000 kroner og en ferierejse til familien betalt af Venstres partikasse.

- Det understreger, at bilagssagen koster for Venstre. Det kan ikke være andet, for Venstre har hidtil stået til et ganske godt EU-valg. Der er ingen anden forklaring, siger Hans Engell.

Han peger på, at Løkkes kritikere i baglandet for alvor nu vil få ammunition, hvis Venstre ud over et dårligt valg også mister et mandat i EU-Parlamentet. I nogle målinger før bilagssagen stod Venstre til at vinde et mandat, men ifølge DR's måling vil Venstre gå tilbage fra tre til to mandater.

- Ved siden af valget i 1984 vil det være Venstres dårligste valg nogensinde, hvis partiet kun får to mandater, siger Hans Engell.

Han peger på, at Venstre ellers har været vant til at have mellem tre og fem Venstre-politikere siddende i EU-Parlamentet.

Målingerne tyder samtidig på, at Dansk Folkeparti får et historisk gennembrud, som vil styrke Kristian Thulesen Dahls position i blå blok på bekostning af Venstre.

Det kan få konsekvenser for den store EU-dagsorden, der venter forude med blandt andet bankunion og retsforbeholdets konsekvenser for politisamarbejdet. Det gælder især, hvis resultatet også slår igennem i de landspolitiske målinger, vurderer Hans Engell.

- Der venter en meget besværlig dagsorden for dansk EU-politik. Samtidig vil DF blive noget mere selvbevidst i forhold til Venstre. Løkke skal ikke regne med, at Kristian Thulesen Dahl finder sig i ret meget, siger Hans Engell.

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Overraskende opråb fra rigmand kendt...
bt.dk
Ny dildo har genial funktion:...
bt.dk
Patient døde da sygeplejerske faldt i...
bt.dk
Michael er sporløst forsvundet:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx