10/09-13 07:13

Nye tal: V vil have færre 24.000 offentligt ansatteNye tal: V vil have færre 24.000 offentligt ansatte

Nye tal fra Finansministeriet viser, at nulvækst i den offentlige sektor vil føre til færre offentligt ansatte, men Venstre afviser beregningerne.

storybild

(Billede: Bengt Göran Carlsson)

Selvom Venstre - med henvisning til tal fra Finansministeriet - står stejlt på, at de med nulvækst kan holde antallet af offentlige ansatte på samme niveau som i dag, viser nye tal fra Finansministeriet til Folketingets Finansudvalg, at nulvækst frem mod 2020 koster tusindvis af hænder i den offentlige sektor.

Det skriver DR Nyheder.

Ifølge tallene er forskellen mellem regeringen og Venstres syn på, hvordan den offentlige sektor skal udvikle sig hele 33.000 offentlige ansatte i 2020.

Nulvækst vil nemlig betyde godt 24.000 færre offentligt ansatte, mens regeringens 2020-plan lægger op til knap 9.000 flere offentligt ansatte i 2020, viser beregningerne.

Venstre afviser dog tallene og finansordfører Peter Christensen (V) peger i stedet på tal fra Finansministeriet fra 2010, der viser det stik modsatte.

- Når man taler om, at den offentlige sektor ikke skal vokse yderligere, så betyder det samtidig, at man selvfølgelig vil regulere opad efter de lønstigninger, der er, og de stigninger, der er på varer, hvilket betyder, at man kan have det samme antal mennesker ansat og købe det samme antal varer, som man gør i dag, siger han til DR Nyheder.

Peter Christensen anerkender, at man med regeringens mål for den offentlige sektor kan ansatte flere, men i Venstre vil man bruge pengene anderledes.

- Vi siger, det er vigtigere at bruge penge på at skabe nogle flere private job og forbedre konkurrenceevnen, så vi også får råd til velfærd i fremtiden, siger han. Socialdemokraterne køber dog ikke Venstres forklaring. De nye tal fra Finansministeriet bekræfter, at nulvækst vil koste offentligt ansatte, lyder det fra socialdemokraternes finansordfører Jesper Petersen.

- Venstre vil ikke frem med konsekvenserne af deres nulvækstpolitik, og vi har igennem snart et år bedt Venstre om ærligt at sige, hvad det betyder for antallet af offentligt ansatte, hvis man fører den nulvækst, de lægger frem, og det vil betyde 33.000 færre offentligt ansatte i den offentlige sektor, end det vi lægger op til fra regeringens side, siger Jesper Petersen til DR Nyheder.

Hvorfor er det netop de her beregninger, vi skal stole på?

- Det er den fremmeste ekspertise på det felt, som regeringen kan præstere, og det plejer jo også være det, som Venstre og Konservative og andre partier holder sig til. Vi er i øvrigt ikke de eneste, der siger sådan. Der er også andre økonomer og tænketanke, der siger det, siger Jesper Petersen, der henviser til beregninger fra tænketanken Kraka - og i øvrigt også de Konservative - der peger på nulvækst vil betyde færre offentligt ansatte.

Næste års finanslov er tirsdag til behandling i folketingssalen. Her vil spørgsmålet om den offentlige sektors udvikling formentlig bringe sindet i kog i både rød og blå blok.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Teenager voldtaget på festplads:...
bt.dk
Støjbergs opfordring til muslimer...
bt.dk
Tv-kendis skal skilles: 'Det kommer...
bt.dk
Legenden Iniesta takkede af i smal...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx