Af Trina Nielsen - 01/05-18 21:51

Flere end hver fjerde dansker går ind for dødsstrafFlere end hver fjerde dansker går ind for dødsstraf

I 1892 blev den sidste dansker henrettet - men hvis det står til mere end hver fjerde dansker, er det på tide at genindføre dødsstraffen

storybild

Et ophold på Hotel Tremmely er ifølge flere danskere slet ikke altid nok, når kriminelle skal bøde for deres ugerninger.

Og selvom øje for øje, ifølge Ghandi, gør hele verden blind, skal det altså være muligt at idømme kriminelle den ultimative straf - dødsstraf.

Det svarer 28 procent af danskerne i en ny undersøgelse foretaget af YouGov for metroxpress.

Professor i straf og etik ved Roskilde Universitet og medlem af Det Etiske Råd Thomas Søbirk Petersen synes bestemt ikke, det ville være etisk forsvarligt at genindføre dødsstraf.

»Netop fordi, det er irreversibelt, og der kan dukke beviser op senere hen, der viser, at personen er uskyldig. Det må vi simpelthen værne om,« siger han.

Der kan være tale om et hævnprincip, når folk ønsker dødsstraf, men det er ikke vejen frem, mener professoren.

»Øje for øje er umiddelbart et lidt mærkeligt synspunkt. For hvad så med en voldtægt, skal vi så også voldtage forbryderen?,« spørger han.

Ifølge ham er der heller ikke noget, der tyder på, at dødsstraf ville have en præventiv effekt.

»Rigtig mange af de mord, der bliver begået, bliver begået i affekt. Så det er ikke sådan, at gerningsmanden tænker, gad vide, hvad straffen er for det her,« siger han

Lektor i kriminologi ved Københavns Universitet Lars Holmberg mener, at tallet i undersøgelsen kan dække over flere forskellige holdninger blandt de adspurgte.

»Nogle vil synes, at man skal have dødsstraf inden for rigtig mange forbrydelser, mens andre vil synes, at det lige med Peter Madsen eller Anders Breivik ville være meget rimeligt - men ellers ikke,« siger han.

Han fortæller, at det kan være svært for folk at forholde sig konkret til dødsstraf, og når det kommer til stykket, vil de fleste måske ikke have lige så stærke holdninger:

»Når man stiller sådan nogle generelle spørgsmål til straf, så er der mange, der svarer, at de skal være strengere. Men når man laver undersøgelser på andre måder, hvor man går nærmere ind i at forklare folk, hvad det handler om, så er ønsket om strengere straf ikke så stærkt,« siger han.


Dansk Folkepartis retsordfører: “Det har ikke gang på jord”

 

Der er ingen partier i Folketinget, der går ind for dødsstraf - men det er ikke nødvendigvis ensbetydende med, at vælgerne er enige.

51 procent af de adspurgte, der stemmer Dansk Folkeparti, har svaret, at de mener, det bør være muligt at idømme dødsstraf i Danmark.

Også selvom det ikke er i overensstemmelse med partiets politik. Det slår DF's retsordfører, Peter Kofod Poulsen fast:

»Dansk Folkeparti går ikke ind for dødsstraf. For mig at se, er det slet ikke realistisk i Danmark - eller ønskværdigt. Det har ikke gang på jord. Jeg mener, at staten er sat i verden for at beskytte danskernes liv - den er ikke sat i verden for at tage danskernes liv.«

Han kan ikke forstå, hvorfor deres vælgeres holdninger ser ud, som de gør i undersøgelsen.

»Jeg kan ikke give nogen fornuftig forklaring på, hvorfor så mange DF-vælgere svarer sådan i undersøgelsen. Det er ikke Dansk Folkepartis politik, så hvad folks begrundelser er, ja, det må du spørge dem om,« siger han og fortsætter:

»Men jeg er da absolut tilhænger af, vi får nogle strengere straffe. Altså, at vi simpelthen sørger for at holde de her mennesker indespærret længere tid, end det sker i dag.«

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Janni om tv-program: Konflikterne er...
bt.dk
Brøndby og FCM dominerer: Her er...
bt.dk
Kronprins Frederik om udsigten til at...
bt.dk
I smerter før storstilet arrangement:...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx