Af Benjamin Krogh - 09/12-15 06:22

Svensk asylmur kan presse DanmarkSvensk asylmur kan presse Danmark

Mange asylansøgerne i Sverige har hverken pas eller id. Med nye svenske stramninger havner de nok i Danmark.

Bildstrecke im Grossformat »

De svenske planer om at indføre id-kontrol af passagerer i busser, tog og færger i løbet af få uger kan vise sig at være så effektivt et værn mod asylstrømmen til Sverige, at en stor del af de mange asylsøgere i stedet ender i Danmark.

Det vurderer eksperter ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten onsdag.

Den svenske regering vil pålægge trafikselskaberne et såkaldt transportøransvar, der medfører klækkelige bøder, hvis de bringer folk, som ikke har papirerne i orden, videre til Sverige.

Og ifølge Migrationsverket, den svenske pendant til Udlændingestyrelsen i Danmark, ankommer 81 procent af asylsøgerne til Sverige uden hverken et pas eller andet gyldigt id.

LÆS OGSÅ: 450 flygtningebørn forsvundet fra asylcentre

Hvis disse tusindvis af flygtninge og migranter forhindres i at tage offentlig transport til Sverige for at søge om asyl, er det oplagt, at en betydelig del af dem i stedet søger asyl i Danmark, påpeger eksperterne.

- Der er ingen tvivl om, at dette isoleret set vil betyde flere asylsøgere til Danmark, end man ellers ville have fået, siger Gerd Battrup, grænseforsker ved Syddansk Universitet, til Jyllands-Posten.

Martin Lemberg-Pedersen, forsker i migration ved Københavns Universitet, forudser, at Danmark vil reagere med lignende tiltag ved grænsen til Tyskland.

LÆS OGSÅ: Flygtninge nægter at flytte fra østjysk asylcenter

Den mulighed er den danske regering ved at give sig selv med hastebehandlingen af et lovforslag om netop id-kontrol og transportøransvar.

Dette kan kun indføres samtidig med midlertidig grænsekontrol, som regeringen hidtil har afvist at bruge. Men det kan man nu blive tvunget til, erkender udlændingeminister Inger Støjberg.

- Hvis konsekvensen er en prop i Sverige, har vi nu et modsvar, siger hun til avisen.

/ritzau/

LÆS OGSÅ: Medie: Sverige dropper lukningen af Øresundsbroe

LÆS OGSÅ: Flygtninge-tjek giver rederier panderynker

LÆS OGSÅ: Asylregler strammes men flygtningelandsbyer udskydes

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx