Af - 09/06-16 07:14

Løsladte kæmper med gæld efter afsoningLøsladte kæmper med gæld efter afsoning

Når fængselsstraffen er afsonet venter endnu en straf i virkeligheden. Mange løsladte kommer ud til stor gæld, og det kan være svært og demotiverende at betale den af.

Bildstrecke im Grossformat »

Efter endt afsoning i fængsel, venter endnu en straf på den anden side: gælden. 64.000 personer skylder penge for sagsomkostninger, Skat vurderer, at halvdelen ikke har en betalingsevne.

- Der er mange, der ikke engang er klar over, at man selv skal betale for den beskikkede forsvarer, siger Anne K. Jensen. Hun er gældsrådgivningskoordinator i Cafe Exit og hjælper selv to gange ugentligt løsladte med deres gæld.

Mange løsladte kommer ud til arbejdsløshed, og det kan være svært at betale af på en gæld ud af en kontanthjælp. Når de får et job, opkræver Skat gælden fra lønnen.

- Der er ingen motivation for at arbejde, der er ingen gulerod, og det koster samfundet. I Norge og Sverige har de afdragsordninger, hvor man kan få nedsat gælden, hvis ikke man har begået kriminalitet i for eksempel tre år efter løsladelsen. Der sker en samlet bedømmelse af kriminaliteten, straffen og omkostningerne.

Luksusluderen Vanessa kan tjene 30.000 kroner på én nat
Luksusluderen Vanessa kan tjene 30.000 kroner på én nat

Danmark er det eneste land i Skandinavien, hvor den dømte selv skal betale alle de offentlige sagsomkostninger som for eksempel beskikkelse af forsvarsadvokater, tekniske- og regnskabsmæssige undersøgelser, dna- og blodprøver. Desuden er der ikke mulighed for at nedbringe eller slette gæld, der kommer af kriminalitet.

- Afdragsordningen fra de andre lande er god, fordi der er motivation for at bevise, at man er en lovlydig borger. Hvis man holder sig ude af kriminalitet og afdrager på gælden i løbet af fem år, kan gælden sættes ned eller slettes.

Regeringen vil stramme for at smide folk som Levakovic ud
Regeringen vil stramme for at smide folk som Levakovic ud

Ifølge Justistsministeriet pålægges der cirka 450 mio. kroner i sagsomkostninger om året, hvoraf udgifter til den beskikkede forsvarer udgør cirka 95%.

I gennemsnit ryger 65% af indsatte, der har afsonet deres dom i fængsel, ud i kriminalitet igen inden for to år ifølge Danmarks Statistik.

Metroxpress fortæller i dag historien om 43-årige Mette, der ikke vil ud af fængslet, fordi der venter hende en kæmpe gæld. Læs featuren HER.

LÆS OGSÅ: Politiet løslader mænd: Kan ikke forbinde dem med skyderi

Andre læser lige nu

Hvad tænker du..?
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx