Af Ingelise Skrydstrup - 02/01-18 22:36

Politiker råber op: 'Der er spædbørn, der risikerer at dø her'Politiker råber op: 'Der er spædbørn, der risikerer at dø her'

Uønskede børn risikerer at dø, mens regeringen tager sig god tid til at finde den rigtige løsning, mener Socialdemokratiet.

storybild

(Billede: OLUFSON JONAS)

Tirsdag morgen blev en nyfødt baby fundet efterladt på en bænk ved et grønt område i Københavns Sydvestkvarter. Babyen er nu indlagt på Rigshospitalet og hendes tilstand er 'stabil'. Hvordan det kan ske, og hvad der ligger bag den tragiske situation, ved vi ikke endnu. Men der har ad åre været så mange fortilfælde, at Folketinget har diskuteret mulige løsninger gennem flere år.

For blot et par måneder siden var Dansk Folkeparti enige med Socialdemokratiet og oppositionen om, at nu var det på tide at oprette såkaldte 'babyluger', hvor uønskede børn kan afleveres anonymt under trygge forhold og modtages af en jordemoder.

LÆS OGSÅ: Politiet har nyt om efterladt spædbarn: Sådan har barnet det

Men så skiftede Dansk Folkeparti holdning i sidste øjeblik, og i stedet bliver der nu igangsat en 'ekstern analyse', der endnu engang skal 'undersøge erfaringer fra udlandet og vurdere mulige alternativer til babyluger'.

»Det er trist og dybt tragisk, hver gang det her sker. Tiden er kostbar, og det analysearbejde minder om en syltekrukke, for vi har allerede masser af viden. Kom nu i gang med at handle for pokker, der er spædbørn, der risikerer at dø her,« siger Socialdemokratiets sundhedsordfører, Flemming Møller Mortensen.

Der er ikke politisk flertal i Folketinget for at etablere babylugerne, så længe DF har skiftet holdning. Og DF's sundhedsordfører Liselott Blixt fortæller, at selv om ideen om at etablere babyluger oprindelig var hendes egen, så er hun tilfreds med at få en grundig undersøgelse i forbindelse med den eksterne analyse.

LÆS OGSÅ: Spædbarn efterladt på bænk: Politiet offentliggør billede og beder om hjælp

»Mange tror måske, at det her kun er noget, der sker blandt religiøse minoriteter eller blandt helt unge piger. Men en tysk undersøgelse af, hvem der afleverede nyfødte i babyluger, viste, at der var forholdvis mange kvinder over 40 år i lederjob. Det var dem, der havde modet til at give barnet fra sig. Så vi har brug for mere viden,« siger Liselott Blixt.

Formanden for Jordemoderforeningen, Lillian Bondo, tror ikke på, at løsningen er babyluger.

»De her børn er hidtil ikke blevet afleveret hverken på biblioteket i åbningstiden eller i Netto for den sags skyld. Så jeg har svært ved at tro på, at det skulle nytte noget at etablere babyluger, for der ligger ikke planlægning, men panik bag disse udsættelser. Jeg tror på, at vi skal sætte ind med stærkere forebyggelse. Det skal være i form af større omsorg og støtte til den gravide kvinde, men også ved at styrke informationen om de første konkrete tegn på graviditet til fx hjemmepleje, socialrådgivere, politi og lærere,« siger Bondo.

LÆS OGSÅ: Amerikansk sangstjerne i voldsomt uheld: Syet med 40-50 sting i ansigtet

I forhold til det fundne spædbarn er der én ting der er vigtig.

En tidlig tilknytning til forældre er altafgørende for et spædbarns udvikling. Hvis barnet ikke oplever den tætte øjenkontakt, berøring og kropsvarme fra sine forældre, kan det få konsekvenser for, hvordan barnet vil møde verden resten af sit liv.

Derfor gælder det for Københavns Kommune om hurtigt at finde en familie, der med kort varsel kan træde til som den nyfødte piges primære omsorgspersoner, fortæller chef for familieplejen i Københavns Kommune, Sten Kruse-Blinkenberg.

»Der kan gå måneder, inden Statsforvaltningen træffer beslutning om eventuel adoption. Først skal det udelukkes, at de biologiske forældre fortryder og at der ikke er andet familie, barnet kan vokse op hos. Samtidig skal barnet grundigt undersøges, så man ved, hvad man går ind til, hvis det ender med adoption. Men vi har klaret den slags før, og vi har en række akutplejefamilier, der er godkendte og kan træde til hurtigt. Men realistisk kan det ende med, at et hittebarn kommer til at vokse op hos en helt anden familie,« siger Sten Kruse-Blinkenberg.

 

 

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dansk popstjerne kæmper med indre...
bt.dk
Topadvokat advarer efter særlig dom:...
bt.dk
Maleri af kronprins Frederik deler...
bt.dk
33-årig YouTube-stjerne er død
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx