23/05-14 23:45

Socialdemokraterne betaler radikale for stemmerSocialdemokraterne betaler radikale for stemmer

En aftale om valgforbund betyder, at et parti, der ikke får sæde i Europa-parlamentet, får økonomisk kompensation for deres stemmer

storybild

(Billede: Polfoto)

Socialdemokraterne har lagt minimum 100.000 kroner direkte i Radikale Venstres partikasse som betaling for partiets stemmer ved seneste europaparlamentsvalg i 2009. Det skriver Politiken lørdag.

De to partier og SF har indgået et valgforbund, hvor en del af aftalen går på, at et parti, der ikke får sæde i parlamentet, får økonomisk kompensation, hvis partiets stemmer sikrer et andet parti et ekstra mandat. Præcis det var tilfældet i 2009, hvor de radikale ikke kom i parlamentet, og Socialdemokraterne fik et ekstra mandat. Samme aftale gælder ved søndagens valg, bekræfter partierne og fortæller, at pengene skal sikre, at et parti kan være en del af EU-debatten fremover.

Auken købte valgannoncer for støtte-midler
Auken købte valgannoncer for støtte-midler

- Vi synes, det er en måde at tilgodese lillebror på i et valgforbund, siger socialdemokraternes partisekretær, Lars Midtiby, til Politiken.

Hvor mange penge der er tale om, vil ingen af parterne sige, men beløbet kan i princippet være meget mere end 100.000 kroner. I Radikale Venstres regnskaber kan man se, at partiet under punktet ’beløb over 20.000 kroner’ hvert år siden 2009 har noteret kompensation fra Socialdemokraterne i henhold til EP-valget 2009. Og loven giver ret til at holde størrelsen af bidrag over 20.000 kroner hemmelige.

EU-regler gør det nemmere at være allergiker
EU-regler gør det nemmere at være allergiker

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen er meget skeptisk over for aftalen.

- Jeg synes, det er en uskik, at der på den måde bliver betalt direkte penge for stemmer. Vi andre må heller ikke sælge vores stemmer. Jeg må ikke sætte en annonce i Den Blå Avis og sælge min stemme til højestbydende, så ville Indenrigsministeriet komme efter mig, siger Kasper Møller Hansen til Politiken.

Lektor i statskundskab ved Syddansk Universitet Klaus Levinsen er enig. Han er overrasket over aftalen og ser problemer i, at det kan føre til budkrig for at lokke partier med i et valgforbund.

Unge til politikere: Dette problem skal I IKKE gøre noget ved
Unge til politikere: Dette problem skal I IKKE gøre noget ved

- Det er absolut på grænsen af, hvad der er moralsk korrekt adfærd i et demokrati. Vi er i en situation, hvor rige partier i princippet kan købe sig til alliancer, og det går på tværs af sund fornuft i demokratiske normer om, at man ikke kan købe sig til stemmer, siger Klaus Levinsen til Politiken.

Betalingen er dog ikke »direkte ulovlig«, fortæller Jørgen Albæk Jensen, professor fra Juridisk Institut ved Aarhus Universitet, fordi »et parti kan støtte af hvilken som helst grund, de har lyst, uden at nogen kan blande sig i det«.

Ved valget i 2009 havde også det borgerlige valgforbund mellem Venstre, Konservative og Liberal Alliance en aftale om kompensation i form af betalte rejser til Bruxelles til Liberal Alliance, der ikke kom ind. I år står Liberal Alliance uden for valgforbundet, og V og K har ikke indgået aftale om kompensation, oplyser de til Politiken.

EU tjekker dine kondomer efter i gummiet
EU tjekker dine kondomer efter i gummiet

Hverken S, SF eller R ser noget problem i aftalen. Trods kritikken, og at de radikale ofte slår sig op på åbenhed, vil partiet ikke uddybe, hvor meget ’beløb over 20.000 kroner’ reelt dækker over i regnskabet.

- Vi synes, det er en god demokratisk aftale, der sikrer, at et parti, der ikke kommer ind, kan få mulighed for at være en del af den europapolitiske debat i Danmark de næste fem år, siger sekretariatschef Rasmus Grue Christensen (R) til Politiken.

Socialdemokraternes Lars Midtiby vil ikke kalde det betaling for stemmer og afviser, at de skjuler noget for vælgerne.

- Der har ikke været noget hemmelighedskræmmeri. Det er ikke noget, vi på nogen måde putter med, siger Lars Midtiby til Politiken

Andre læser lige nu

Andre historier

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Dronningen har bedt om, at selv den...
bt.dk
Lars Løkke henvender sig direkte til...
bt.dk
Dansk tøjfirma gik konkurs: Nu er det...
bt.dk
Tusinder af danskere er utilfredse...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx