Af David Rue Honoré - 04/11-17 17:20

Ekspert om ubådssagen: Derfor er det usandsynligt, at han bliver frikendtEkspert om ubådssagen: Derfor er det usandsynligt, at han bliver frikendt

Peter Madsen slipper næppe for straf i ubådssagen, vurderer ekspert.

Ubådssagen - Peter Madsen - Kim Wall

Peter Madsen har ikke en god sag på hånden. Det vurderer ekspert i strafferet over for Jyllands-Posten. Opfinderen har ændret sine forklaringer mange gange, og det giver ikke et troværdigt billede af den sigtedes udtalelser.

Peter Madsen er sigtet for drab på Kim Wall, og efter at han i lang tid holdt på, at han hverken havde dræbt eller parteret hende, står han ikke længere fast på sidstnævnte.

Det er ikke første gang, han ændre sine forklaringer, men det forringer hans chancer for at blive frikendt markant, mener professor i strafferet Eva Smith ifølge Jyllands-Posten.

Madsen, som senest har kendt sig skyldig i parteringen af Kim Wall, forklarer, at den svenske journalist er død af kulilteforgiftning i ubåden, mens opfinderen befandt sig i bådens tårn.

Hans tidligere forklaring har dog lydt, at hun døde af at få en ca. 70 kg. tung luge i hovedet, hvilket resulterede i et dødeligt kraniebrud, og hvorefter han begravede hende til søs.

Den forklaring viste sig dog ikke at holde, efter forsvarets dykkere fandt Kim Walls hoved, der ikke bar tegn på et traume, der kunne ligne kraniebrud.

Skiftende forklaringer bærer ligeledes ikke tegn på en stærk sag for den sigtede. Det vurderer Eva Smith til Jyllands-Posten.

»Folk med skiftende forklaringer står i en dårlig situation, fordi retten vil sige, at man ikke kan stole på forklaringen. Skiftende forklaringer forbedrer ikke ens troværdighed,« siger Eva Smith til Jyllands-Posten.

Skiftet i Peter Madsens genkaldelse af handlingsforløbet er heller ikke enestående. Opfinderen har nemlig ændret sin forklaring flere gange i løbet af sagen, der fandt sted natten mellem 10. og 11. august.

Først lød forklaringen fra Peter Madsen, da Berlingske fik en kommentar fra ham fredag 11. august, at han var alene i ubåden. Senere uddybede han og fortalte, at han havde sat Kim Wall af på Refshaleøen omkring klokken 22:30.

Senere samme dag blev Peter Madsen anholdt og sigtet for drab.

Peter Madsen blev fremstillet i grundlovsforhør i Københavns Byret 12. august omtrent to dage efter hændelsen, og allerede inden han blev afhørt, havde han fortalt, at den 30-årige Kim Wall var afgået ved døden som følge af en ulykke.

Han gengav hændelsen og har bl.a. fortalt, at noget af Kim Walls tøj, heriblandt hendes undertøj, faldt af i forsøget på at hejse hende op af ubådens udkigstårn.

Men 21. august fandt en cyklist en torso liggende i vandkanten ved det sydvestlige Amager, som skulle vise sig at være Kim Wall. Peter Madsen benægtede i tiden efter at skulle have parteret hende.

»Hvis den forklaring, man har, er ved at falde fra hinanden – så bliver man nødt til at finde på noget nyt. Derfor er det ikke mærkeligt, at han (Peter Madsen, red.) i første omgang siger, at han har sat hende i land. Men at han forsøger at finde på noget nyt – og skifter forklaring flere gange undervejs – det gør ikke noget særligt godt indtryk,« vurderer professor Eva Smith.

I mandags meldte politiet, at efterforskningen i sagen er ved at være afsluttet.

Københavns Byret har indtil videre afsat otte retsdage til sagen, som kommer til at strække sig over marts og april næste år.

 

10. august: Den svenske journalist Kim Wall sejler ud med Peter Madsen i hans hjemmebyggede ubåd Nautilus ved 19-tiden. Hendes kæreste slår alarm, da hun ikke kommer hjem som aftalt.

11. august: En lystsejler spotter ubåd gå ned i Køge Bugt, mens Peter Madsen bliver reddet i land ved Dragør Havn. Kort efter bliver han anholdt af politiet og sigtet for drab på Kim Wall. Han nægter sig skyldig.

21. august: Politiet bekræfter, at Kim Wall er død på ubåden Nautilus. Peter Madsens siger, hun omkom ved en ulykke, og at han har begravet liget til søs.

21. august: En cyklist finder en kvindetorso uden arme, ben og hoved ved en strand på Amager.

23. august: Københavns Politi bekræfter, at der er DNA-match mellem torsoen og Kim Wall.

24. august: Peter Madsen bliver genafhørt og sigtet for usømmelig omgang med lig.

29. august: Politiet scanner ubåden Nautilus for skjulte rum og søger med lighunde efter de manglende kropsdele.

5. september: Peter Madsens får sin varetægtsfængsling forlænget med fire uger i Københavns Byret. Peter Madsen afgiver sin forklaring.

3. oktober: Peter Madsens får sin varetægtsfængsling forlænget med yderligere fire uger i Københavns Byret. Politiet fremlægger fund af dødsvideoer på Peter Madsens computer samt obduktionsrapport, som dokumenterer 15 stikskader på torso.

6. oktober: Dykkere finder hoved og ben tilhørende Kim Wall samt pose med hendes tøj og en kniv i Køge Bugt.

11. oktober: Dykkere finder en sav, som kan have relation til sagen, i Køge Bugt.

30. oktober: Det kommer frem, at Peter Madsen under en afhøring 14. oktober har ændret sin forklaring. Han siger nu, Kim Walls død kan skyldes et undertryk og udstødningsgasser bl.a. kulilte i ubåden, mens han selv var på ubådens dæk. Madsen erkender samtidig, at det er ham, der har parteret liget og smidt det i Køge Bugt.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

I denne uge er der fest på...
bt.dk
Efter hård kritik af...
bt.dk
Tricktyvene er gået digitalt: Køber...
bt.dk
Dansk læge: Populær myte om kvinders...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx