Af Silla Bakalus,Michael Jensen - 11/07-17 19:40

Deres far fik en god ide og blev stenrig: Nu mister Danmarks yngste milliardærer en formueDeres far fik en god ide og blev stenrig: Nu mister Danmarks yngste milliardærer en formue

To danske teenagere blev Danmarks muligvis yngste milliardærer, da deres stenrige far overgav en del af familievirksomheden til dem. Men nu har de fået et ordentligt hak i pengetanken.

storybild

Clara og Emil Hallundbæk blev milliardærer i en ung alder, efter at deres far ( Jørgen Hallundbæk ( midt)) gav overdrog store dele af sit holdingselskab til dem. (Billede: BALLESTEROS/ Lars Rasborg)

Deres formue er så stor, at det kan være svært at begribe. Og sådan har det været længe, for siden deres far i 2015 overdrog en stor del af livsværket til dem, har de to hesteglade teenagere 19-årige Emil og 17-årige Clara Hallundbæk været milliardærer - nogle af Danmarks yngste af slagsen, hvis ikke ligefrem de alleryngste.

Deres far, Jørgen Hallundbæk, er nemlig stifter af virksomheden Welltec, der leverer olierobotter og boreudstyr til olieindustrien. Virksomheden har haft gigantisk succes, siden Jørgen Hallundbæk fik idéen til robotterne i 1994.

Siden er millionerne fosset ind og er med årene blevet til milliarder, og Jørgen Hallundbæk og hans familie er blevet fast inventar på listen over Danmarks rigeste. I 2016 blev familien af Berlingske Business vurderet til at være Danmarks 56. rigeste familie med en formue på to mia. kr.

Da Jørgen Hallundbæk i 2015 overdragede de fleste aktier i sit holdingselskab JH Holding til sine to børn, der idag hver ejer over 33 procent af aktierne i selskabet, gjorde han også med et snuptag dem til milliardærer.

JH Holding ejer nemlig 59 procent af Welltec, som ifølge Berlingske Business i 2015 blev vurderet til seks milliarder kroner.

Men selv om formuen fortsat tælles i milliarder, så er det de seneste år gået ned ad bakke for Welltec. I 2015 fik virksomheden et underskud på 33 mio. dollars svarende til 215 mio. kr., mens 2016 gav et underskud på 25 mio. dollars svarende til 163 mio. kr.

Underskuddene har også smittet af på familiens pengetank JH Holding. Egenkapitalen i familiens holdingselskab, JH Holding, er nemlig faldet gevaldigt. Det viser det seneste regnskab.

Mens Emil og Clara Hallundbæk sammen med deres far, der fortsat ejer den resterende del af holdingselskabet, kunne glæde sig over en egenkapital på 2,03 mia. kr (311 mio. dollars) i 2014, så er hele 721 mio. kroner blevet barberet af de seneste år.

I 2015 faldt egenkapitalen til 1,74 mia. kr (268 mio. dollars) , og i 2016 kom der så endnu et hug på 434 mio. kr, så egenkapitalen nu er nede på 'blot' 1,3 mia. kr. (201 mio. dollars).

Ifølge Anders Drejer, der er professor på Institut for Økonomi og Ledelse på Aalborg Universitet skyldes faldet markedssituationen i USA. Eftervirkningerne af oliekrisen kan nemlig fortsat mærkes. Derfor har man lavet en stor afskrivning i den såkaldte ’goodwil’ – altså selskabets anslåede værdi, hvor man også tæller faktorer som virksomhedens rygte og gode navn med.

»Og det er bestemt mange penge for du og jeg, men det har aldrig været værdier som har været nemme at forvandle til kolde kontanter på kort tid«, forklarer han.

Det store fald i egenkapitalen har gjort, at Jørgen Hallundbæks børn også har fået mindskes deres formue betragteligt.

Selv om de to børn reelt kun har været milliardærer på papiret, da pengene har været bundet i virksomheden og dermed ikke var penge, som de bare kunne hæve på kontoen, så er deres formue blevet meget mindre de seneste to år.

»De er da bestemt mindre rige i dag end for et år eller to siden,« forklarer Anders Drejer.

De to teenagere behøver dog næppe at bekymre sig om den økonomiske fremtid. Men en formue på 1,3 mia. kr. bør der være rigeligt til at forsøde tilværelsen de næste mange år.

En del af deres penge bruger familien Hallundbæk på deres heste. Begge børn er - ligesom deres forældre iøvrigt - springryttere på højt plan.

Familien Hallundbæk har de seneste år investeret i nogle prægtige eksemplarer af springheste til børnene, der har haft stor succes på deres ponyer, hvor Clara Hallundbæk blandt andet er blevet Danmarksmester i 2014.

Men da man kun må konkurrere på ponyer til og med det år, man fylder 16 år, har familien haft den store tegnebog fremme for at sikre, at børnene også i fremtiden har godt hestemateriale at ride på.

Det har blandt andet betydet indkøbet af de to top springheste, OL-hesten Allerdings samt holsteneravlshingsten Catoki. Heste af en klasse, som typisk handles for millioner - og som typisk bliver købt af de rigeste familier i Danmark.

Hestesatsningen har da også allerede givet pote. Begge Hallundbæk-børnene er at finde på de danske landshold for henholdsvis junior- og ungryttere, og Clara Hallundbæk vand danmarksmesterskabet for juniorer tidligere på året.

Har du læst disse?

Andre læser også

Hvad tænker du..?

Lige nu på BT.dk

Historisk astronaut er død
bt.dk
Ronaldo chokerer under interview: Er...
bt.dk
Real Madrid fik sejren foræret:...
bt.dk
'Regnede forkert med 55.000 - ups,...
bt.dk
Hitter på mx

AnnonceHitter på mx